Autor: Poradopedia.pl | 23 October 2012 12:50
Tagi: biała herbata, czarna herbata, czerwona herbata, herbata, napoje, zielona herbata, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Rodzaje, herbaty
Herbata występuje w wielu odmianach, ale wytwarzana jest z liści tego samego herbacianego krzewu. Sekret różnorodności odmian ukrywa się w sposobie obróbki zebranych liści - w zależności od procesów jakim zostaną poddane, powstaje herbata o charakterystycznym smaku i kolorze. Herbaty niefermentowane i półfermentowane są zdrowsze, gdyż zawierają więcej bioflawonoidów. Poniżej znajdziejsz opis poszczególnych rodzajów herbaty oraz ich właściwości zdrowotne.
Jest to najbardziej rozpowszechniony gatunek herbaty. Jest ona w pełni sfermentowana i korzystnie wpływa na zdrowie. Otrzymuje się ją w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. Zawiera teinę, która ma działanie podobne do kofeiny. Herbata czarna jest szczególnie polecana po posiłkach i w trakcie pracy.
Cechy herbaty czarnej:
Najpopularniejsze gatunki herbaty czarnej: Assam, Yunnan, Ceylon, Darjeeling.
Może być przechowywana nawet przez 50 lat i to odróżnia ją od innych herbat. Czerwona odmiana charakteryzuje się łagodnym, aksamitnym i bogatym aromatem. Herbata zdobywa coraz większą popularność, głównie dzięki swoim zaletom zdrowotnym.
Cechy herbaty czerwonej:
Najbardziej znane chińskie herbaty czerwone to: Qimen Hongcha, Diahongcha.
Uznawana jest za herbatę czerwoną, ale tak naprawdę tworzy odrębny rodzaj. Swój unikalny smak i właściwości zdrowotne uzyskuje dzięki procesowi fermentacji nieenzymatycznej. Istnieje zielony Pu-Erh (fermentacja przebiega naturalnie w odpowiednich warunkach) oraz czarny Pu-Erh (proces fermentacji jest sztucznie przyspieszany).
Cechy herbaty Pu-Erh:
Różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych o unikalnym smaku, zapachu oraz właściwościach. Qing oznacza niebiesko-zielone lub szmaragdowe, ale w Chinach popularna jest również nazwa Oolong. U nas często nazywa się ją turkusową.
Cechy herbaty szmaragdowej:
Najbardziej znane są: Wuyi Yancha, Shui Xian, Tie Guan Yin, Da Hong Pao.
Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W filiżance herbata przybiera barwę zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona, dzięki licznym zaletom zdrowotnym.
Cechy herbaty zielonej:
Najbardziej znane gatunki herbaty zielonej: Longjing, Zhejiang, Biluochun.
Powstaje z najmłodszych liści i nierozwiniętych pączków pokrytych białym puszkiem. To rarytas wśród herbat, choćby z racji wysokiej ceny. Napar ma bardzo delikatny smak i aromat.
Cechy herbaty białej:
Najsłynniejszym gatunkiem herbaty białej jest Baihao Yinzhen.
Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Suche liście mają żółtawy odcień, a napar jest koloru bladożółtego. Herbata ma świeży aromat i bardzo subtelny smak.
Cechy herbaty żółtej:
Najbardziej popularną herbatą żółtą jest Junshan Yinzhen.
Podobnie jak herbata zielona, Yerba Mate zawiera mnóstwo cennych witamin oraz składników mineralnych. Do jej parzenia i picia używa się specjalnych naczyń wykonanych z tykwy lub twardego drewna.
Cechy herbaty Yerba Mate:
Nazywane są również herbatami perfumowanymi. Najczęściej dodaje się do nich płatki kwiatów (róży, jaśminu, malwy) lub owocowe esencje zapachowe (pomarańczowe i cytrynowe). Do aromatyzowania herbaty służy też trawa cytrynowa oraz zioła (rumianek, mięta) i przyprawy korzenne (wanilia, cynamon, imbir, żeń-szeń). Nie należy mylić herbat aromatyzowanych z ziołowymi.
Do najbardziej znanych gatunków herbat aromatyzowanych należą: Earl Grey, Lapsang Souchong.
Herbata ogólnie jest zdrowym napojem, ale nie powinieneś przesadzać z jej ilością. Nadmiar tego płynu w organizmie może negatywnie wpływać na samopoczucie, jak i powodować szybszą utratę wapnia i magnezu z kości - to niestety prowadzi tylko do osteoporozy.