Jak parzyć zieloną herbatę?
Istnieje wiele gatunków zielonej herbaty. Różnią się one między sobą wyglądem, jakością, aromatem i smakiem. W krajach azjatyckich, parzenie zielonej herbaty jest tradycyjnym, z należytą czcią wykonywanym rytuałem.
Napój ten ma zbawienny wpływ na nasz organizm - ponoć tkwi w nim tajemnica długowieczności. Jak więc parzyć zieloną herbatę, aby w pełni wykorzystać i poczuć jej właściwości? Oto wskazówki
Woda i sposób jej gotowania
Niezwykle ważnym czynnikiem, wpływającym na jakość zielonej herbaty, jest woda. Do parzenia herbaty najlepiej używać wody źródlanej, z niską zawartością minerałów. Jej gotowanie należy zakończyć w momencie tzw. "białego wrzenia", czyli wtedy kiedy pęcherzyki powietrza unoszą się do góry, a woda zaczyna lekko mętnieć. Wówczas należy wyłączyć czajnik, gdyż wrząca woda traci dużą ilość tlenu i nie nadaje się już do parzenia zielonej herbaty.
Zagotowaną według powyższych wskazówek wodę, należy schłodzić do odpowiedniej temperatury, czyli ok. 60-80 stopni C. Jeśli czajnik nie jest wyposażony w termometr, należy odstawić naczynie na ok. 8-10 minut - po tym czasie woda od momentu "białego wrzenia", uzyskuje idealną temperaturę.
Akcesoria do parzenia
Duże znaczenie w procesie parzenia zielonej herbaty odgrywają specjalne akcesoria, czyli porcelanowy bądź szklany czajniczek z zaparzaczem. Najpierw trzeba go jednak przelać gorącą wodą, aby herbata w nim później parzona, nie straciła ciepła. Liście zielonej herbaty łatwo pochłaniają zapachy z otoczenia, dlatego warto przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach (najlepiej w puszkach).
Sposób parzenia
Najważniejszą zasadą, o której należy pamiętać podczas parzenia zielonej herbaty jest nie zalewanie jej wrzątkiem. Na opakowaniach herbat często w ogóle nie ma takiej informacji albo umieszczany jest opis wprowadzający w błąd; przez co parzenie herbaty odbywa się w niewłaściwy sposób. Wrzątek sprawia, że herbata staje się mętna i cierpka w smaku. Ponadto traci swoje lecznicze wartości.
Czas umożliwiający właściwe zaparzenie zielonej herbaty jest często uzależniony od jej gatunku. Aby zielona herbata wykazywała właściwości pobudzające, należy ją parzyć przez ok. 2-3 minuty; jeśli zaś ma działać odprężająco - nie dłużej niż 8-10 minut.
Podsumowując:
- Do przygotowania filiżanki zielonej herbaty wystarczy jedna mała łyżeczka liści;
- Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze 60-80 stopni C, w zależności od gatunku;
- Te same liście herbaty można parzyć nawet do 3 razy, ale najwartościowszy napar uzyskuje się za drugim razem;
- Im lepszej jakości liście, tym krótszy czas parzenia herbaty.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam