Przepisy na sorbet
Sorbety to orzeźwiające desery, robione z posłodzonej wody i mrożonych owoców. Często porównuje się je do lodów włoskich oraz wodnych, choć różnią się składem.
Dominującym składnikiem sorbetów jest woda (ok. 60%), pozostałą cześć tworzą kawałki owoców, koncentraty i przeciery owocowe. Dzięki temu stanowią one pyszny, orzeźwiający i pobudzający smakołyk. Poza tym są lekkie a to sprawia, że możesz się nimi delektować nawet podczas diety.
Sorbety mają nawet o połowę mniej kalorii niż lody mleczne czy te produkowane na bazie śmietany (np.: 100 gram sorbetu malinowego to jedyne 110 kalorii, a truskawkowego - 120 kalorii). Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sorbet.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 80 dag truskawek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, oczyść z szypułek i wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
- Podmrożone owoce zmiksuj w blenderze z resztą składników na mus.
- Masę truskawkową przełóż do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki (mieszaj co 30 minut).
- Gotowy sorbet przełóż do pucharków i udekoruj miętą.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
- 1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny,
- 2 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki soku z cytryny,
- 2 białka.
Sposób przygotowania:
- Wodę wymieszaj w rondlu ze skórką z cytryny i cukrem. Podgrzewaj, bez gotowania, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, podkręć ogień i gotuj cytrynową wodę przez ok. 5 minut, aż do zgęstnienia syropu (często mieszaj).
- Wystudź syrop do temperatury pokojowej i wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie przelej do pojemnika, przykryj folią i wstaw do lodówki na trzy godziny, aż stężeje.
- Schłodzony syrop przełóż do miski, wlej do niego białka i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wstaw do zamrażarki na noc.
Sorbet arbuzowy
Składniki:
- 1 kg miąższu arbuza (bez pestek),
- 1 łyżka cukru pudru,
- kilka kropel soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a następnie wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
- Przez pierwsze dwie godziny mieszaj sorbet co 30 minut, aby nie zrobiła się lodowa bryła.
- Po dwóch godzinach mieszaj częściej, aby sorbet szybciej zastygł.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam