Sorbety to orzeźwiające desery, robione z posłodzonej wody i mrożonych owoców. Często porównuje się je do lodów włoskich oraz wodnych, choć różnią się składem.
Dominującym składnikiem sorbetów jest woda (ok. 60%), pozostałą cześć tworzą kawałki owoców, koncentraty i przeciery owocowe. Dzięki temu stanowią one pyszny, orzeźwiający i pobudzający smakołyk. Poza tym są lekkie a to sprawia, że możesz się nimi delektować nawet podczas diety.
Sorbety mają nawet o połowę mniej kalorii niż lody mleczne czy te produkowane na bazie śmietany (np.: 100 gram sorbetu malinowego to jedyne 110 kalorii, a truskawkowego - 120 kalorii). Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sorbet.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
80 dag truskawek,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki soku z cytryny,
listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj, oczyść z szypułek i wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Podmrożone owoce zmiksuj w blenderze z resztą składników na mus.
Masę truskawkową przełóż do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki (mieszaj co 30 minut).
Gotowy sorbet przełóż do pucharków i udekoruj miętą.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny,
2 1/2 szklanki wody,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki soku z cytryny,
2 białka.
Sposób przygotowania:
Wodę wymieszaj w rondlu ze skórką z cytryny i cukrem. Podgrzewaj, bez gotowania, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, podkręć ogień i gotuj cytrynową wodę przez ok. 5 minut, aż do zgęstnienia syropu (często mieszaj).
Wystudź syrop do temperatury pokojowej i wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie przelej do pojemnika, przykryj folią i wstaw do lodówki na trzy godziny, aż stężeje.
Schłodzony syrop przełóż do miski, wlej do niego białka i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wstaw do zamrażarki na noc.
Sorbet arbuzowy
Składniki:
1 kg miąższu arbuza (bez pestek),
1 łyżka cukru pudru,
kilka kropel soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a następnie wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
Przez pierwsze dwie godziny mieszaj sorbet co 30 minut, aby nie zrobiła się lodowa bryła.
Po dwóch godzinach mieszaj częściej, aby sorbet szybciej zastygł.