Przepis na kapustę wigilijną z grzybami
Kapusta wigilijna z grzybami
Czas przygotowania - 80 minut
Liczba porcji - 6
Składniki:
- 1 kg kwaszonej kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów (kapelusze),
- szklanka mleka,
- cebula,
- łyżka mąki,
- olej lub oliwa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby myjemy, a następnie moczymy w letnim mleku pół na pół z wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Gotujemy je na wolnym ogniu, w płynie w którym się moczyły. Gdy paruje, uzupełniamy wodą w takiej ilości, aby było 1,5 szklanki płynu.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewamy ją na sicie wodą, rozdrabniamy, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy - nie dłużej niż 10 minut; po czym odcedzamy. Cebulę drobno siekamy.
Ugotowane grzyby cedzimy na sicie, kroimy w paseczki, a wywar odstawiamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę - gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i zasmażamy, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Do zasmażki dodajemy grzyby i odsączoną kapustę; całość przyprawiamy i gotujemy przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu.
Kapustę podajemy z wigilijnymi pierożkami lub karpiem.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam