Przepis na domowy makaron
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Jest wyśmienitym dodatkiem do rosołu, zupy pomidorowej, ale też do wielu innych dań. Poniżej znajduje się przepis na pyszny makaron domowej roboty.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy przez sito, usypując z niej kopczyk. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy do niego całe jajka, żółtka oraz sól. Mąkę zgarniamy do środka, najpierw nożem, a później palcami - wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, jednolite - bez grudek. Dobrze wyrobione ciasto samo odchodzi od ręki.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie wałkujemy z niego cieniutkie placki, po czym zostawiamy na chwilę do przeschnięcia. Ciasto zwijamy w rulony i kroimy na nitki lub inny pożądany kształt. Pokrojony makaron powinien jeszcze przez chwilę schnąć.
- Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości. Możemy też dodać odrobinę tłuszczu, np.: masła lub oliwy z oliwek - kluski nie będą się sklejały.
- Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam