Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, wypróbuj przyprawy stosowane w kuchni indyjskiej, które słyną z aromatycznego zapachu i wyraźnego smaku. czytaj »
Tradycja zajadania się słodkościami na koniec karnawału to jeden z najprzyjemniejszych zwyczajów. W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Na ten jeden dzień w roku możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, bo jak wieść gminna niesie, wtedy nawet najbardziej kaloryczne przysmaki nie tuczą. czytaj »
Ryż jest podstawą prawie każdej kuchni, a przy tak różnych jego rodzajach nadaje się do wielu przepisów. Zanim jednak dodasz ten sam rodzaj ryżu do każdego przepisu, zastanów się dobrze, czy na pewno jest to ten właściwy gatunek. Zastąpienie jednego rodzaju ryżu innym może naprawdę zmienić smak naszego dania. czytaj »
Na przestrzeni minionych lat ekologia z nieśmiałego trendu zmieniła się w jedną z głównych tendencji, która przenika wszystkie sfery naszego życia. Produkty eko to dopiero pierwszy przystanek na drodze do codziennej harmonii z przyrodą. czytaj »
Niejednokrotnie dla osób pozostających na diecie problematyczny okazuje się deficyt smaku w dietetycznych daniach. Każdy organizm inaczej bowiem odbiera bodźce smakowe. Dlatego decydując się na stosowanie diety, warto przenieść ulubione smaki do menu, dodając wspomagające dietę przyprawy. czytaj »
Urozmaicona dieta, wysokiej jakości produkty, niewielka ilość cukru i żywność jak najmniej przetworzona? Większość rodziców dobrze wie, jak gotować dla swoich dzieci, jednak z powodu braku czasu nie zawsze im się to udaje. Tymczasem zdrowe gotowanie nie musi zajmować całego dnia. Na pewno nie z urządzeniem Thermomix®. czytaj »
Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu? czytaj »
Suszone krewetki mają bardzo intensywny zapach. Najbardziej popularne są w Azji, gdzie są stosowane w większości domów jako przyprawa. Choć początkowo ich zapach może odrzucać, to jendak warto je wyprówbować. czytaj »