Jak wykorzystać suszone krewetki?
Oprócz kuchni krajów azjatyckich, suszone krewetki stosuje sie również często w Ameryce Południowej. Najlepiej nadają się jako dodatek do zup i gulaszy, czyli do dań, które wymagają dłuższego czasu gotowania. Mają podobne działanie do maggi, czyli nie trzeba ich dużo dodawać, ze względu na bardzo silny aromat. W smaku są nieco słodkie, z lekkim słonym posmakiem.
Najłatwiej je trafić w azjatyckich sklepach. Zazwyczaj dostępne sa w dwóch odmianach: mniejsze i większe. Te pierwsze są najlepsze do zup i bulionów. Większe, z racji swoich rozmiarów, najlepiej podsmażyć z czosnkiem i innymi dodatkami, które lubimy i podawać przed głównym daniem.
Najlepiej wybierać te, które mają różowawy lub lekko pomarańczowy kolor. Nie warto tracić pieniędzy na te o brązowym kolorze, gdyż oznacza on, że są nieświeże. Przed użyciem krewetki powinno się moczyć przez około pół godziny w wodzie. Ciekawym pomysłem jest utarcie małej odmiany razem z ziemnymi orzeszkami i chilli. Uzyskujemy wówczas wspaniałą posypkę do makaronu. Restauracje podają je najczęściej w pierożkach chińskich.
Jeżeli chodzi o przechowywanie, to trzymamy je w dobrze zamkniętym słoiku, który zostawiamy w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli nie będą miały wilgotno, to mogą tak pozostać do roku i wciąż być dobre do spożycia.
Polecane strony
- Restauracja Olszewskiego128
- Tam po krótkiej namowie kelnera, udało mi się dostać nieco suszonych krewetek :)
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam