Podstawowe rodzaje czekolady - co powinieneś wiedzieć
W czekoladzie najważniejsza jest zawartość flawonoidów, czyli związków znajdujących się w nasionach kakaowca. Są to przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi m.in.: niezdrowym odżywianiem się, paleniem papierosów czy stresem.
Czekolady dzielą się przede wszystkim ze względu na zawartość kakao:
- gorzka - zawiera miazgę kakaową (co najmniej 70%), tłuszcz kakaowy i cukier, czasami niewielką ilość wanilii lub aromatu. Ze względu na dużą zawartość masy kakaowej oraz niską zawartość cukru jest to czekolada najbardziej wartościowa;
- mleczna - zawiera do 50% miazgi kakaowej oraz dużą ilość mleka i cukru. Czasami zamiast tłuszczu kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. Dzięki mlecznemu dodatkowi czekolada ma łagodny i delikatny smak;
- deserowa - zawiera od 30-70% miazgi kakaowej, resztę stanowi tłuszcz kakaowy, cukier oraz dodatki. W tradycyjnych tabliczkach można znaleźć orzechy i inne bakalie;
- biała - nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy i to maksymalnie do 33%, cukier i dodatki, m.in.: wanilię, gałkę muszkatołową, emulgatory i aromaty. Czekolada ta wykorzystywana jest powszechnie do różnych deserów.
Wybierając czekoladę, zwróć przede wszystkim uwagę na zawartość kakao - jeśli nie przekracza 7% całkowitej masy, to znaczy że masz do czynienia z produktem czekoladopodobnym. Większość producentów dla uzyskania gładkiej, jednorodnej struktury dodaje do czekolady lecytynę sojową (E322) lub polirycynooleinian poliglicerolu (E476), co pozwala zmniejszyć zawartość drogiego masła kakaowego i obniżyć lepkość masy.
Zazwyczaj im więcej kakao, tym czekolada jest zdrowsza, ponieważ pozostałe składniki to zazwyczaj cukier, słodkie dodatki i składniki mające zastąpić kakako.
Biała czekolada nie posiada żadnych dobroczynnych właściwości czekolady i zawiera bardzo duże ilości cukru. Jeżeli chcesz poprawić sobie humor, skorzystać z tego co czekolada ma dobrego do zaoferowania i nie przesadzić z cukrem i kaloriami, to kupuj gorzką czekoladę.
Czekolada koi nerwy i poprawia humor, ale często jest kaloryczną przekąską, tak więc spożywaj ją z umiarem. Więcej o jej właściwościach dowiesz się z naszej porady Czy czekolada jest dobra dla zdrowia?
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam