Autor: Poradopedia.pl | 21 May 2013 10:02
Tagi: czekolada, rodzaje, słodycze, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Podstawowe, rodzaje, czekolady, -, co, powinieneś, wiedzieć
W czekoladzie najważniejsza jest zawartość flawonoidów, czyli związków znajdujących się w nasionach kakaowca. Są to przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi m.in.: niezdrowym odżywianiem się, paleniem papierosów czy stresem.
Czekolady dzielą się przede wszystkim ze względu na zawartość kakao:
Wybierając czekoladę, zwróć przede wszystkim uwagę na zawartość kakao - jeśli nie przekracza 7% całkowitej masy, to znaczy że masz do czynienia z produktem czekoladopodobnym. Większość producentów dla uzyskania gładkiej, jednorodnej struktury dodaje do czekolady lecytynę sojową (E322) lub polirycynooleinian poliglicerolu (E476), co pozwala zmniejszyć zawartość drogiego masła kakaowego i obniżyć lepkość masy.
Zazwyczaj im więcej kakao, tym czekolada jest zdrowsza, ponieważ pozostałe składniki to zazwyczaj cukier, słodkie dodatki i składniki mające zastąpić kakako.
Biała czekolada nie posiada żadnych dobroczynnych właściwości czekolady i zawiera bardzo duże ilości cukru. Jeżeli chcesz poprawić sobie humor, skorzystać z tego co czekolada ma dobrego do zaoferowania i nie przesadzić z cukrem i kaloriami, to kupuj gorzką czekoladę.
Czekolada koi nerwy i poprawia humor, ale często jest kaloryczną przekąską, tak więc spożywaj ją z umiarem. Więcej o jej właściwościach dowiesz się z naszej porady Czy czekolada jest dobra dla zdrowia?