Mussaka - grecka zapiekanka z bakłażanami
utis4 | | 0 | Ocena: (głosy: 3)
Przygotowanie: 120 min. Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 bakłażany
- 130 ml oliwy z oliwek
- 500 g mielonego mięsa
- 500 ml mleka
- 150 g mąki
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 100 g masła
- oliwa, pieprz, sól
- Pokroić bakłażany w plastry i wstawić na godzinę do osolonej wody. Następnie osuszyć i wraz z pokrojonymi w plasterki pomidorami usmażyć na oliwie. Pokroić drobniutko cebule i usmażyć z mięsem na patelni doprawiając solą i pieprzem.
- Przygotowanie sosu: roztopić w garnku masło i dodać mąkę cały czas mieszając, powoli dodawać mleka, następnie dodać żółtka i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nastepnie wsypać starty ser. Sos przyprawić solą.
- Na dno brytfanny ułożyć bakłażany i przykryć je mięsem. Na górę wlać przygotowany sos. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut, następnie podajemy posypaną natką pietruszki z sosem do spaghetti i sałatką grecką choriatiki.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam