Jak zrobić popcorn
Popcorn to smaczna i zdrowa przekąska, pod warunkiem, że nie przesadzimy z dodatkami. Dlatego najlepiej popcorn przyrządzić samemu w domu!
Prażona kukurydza zawiera dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami - cząsteczkami przyczyniającymi się do szybszego starzenia oraz powstawania nowotworów. Popcorn zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż owoce i warzywa, jest także bogaty w błonnik (co to jest błonnik i dlaczego jest ważny), który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a dodatkowo szybko zapełnia żołądek przy niskiej kaloryczności i zawartości węglowodanów.
Problem w tym, że gotowy popcorn, a także ten sprzedawany w papierowych torebkach do zrobienia w kuchence mikrofalowej zawiera zazwyczaj mnóstwo niezdrowych dodatków, takich jak duże ilości soli i cukru. Dlatego też najlepiej przygotować popcorn samemu w domu.
Popcorn możemy zrobić w mikrofalówce albo na patelniu lub w garnku.
Popcorn na patelni lub w garnku
Potrzebujesz:
- garnek lub patelnię wraz z pokrywką,
- olej,
- kukurydzę,
- ulubione dodatki, np.: sól, masło
Garnek lub patelnia powinny być odpowiednio duże, aby pomieścić popcorn już po uprażeniu. Pokrywka jest potrzebna, ponieważ inaczej strzelające ziarna kukurydzy będą latać po całej kuchni.
Wlej olej i dodaj sól wg swoich preferencji, wymieszaj. Rozgrzej olej, po czym wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką. Wkrótce pierwsze ziarna zaczną strzelać. Po ok. 5 minutach, kiedy ziarna będą strzelać coraz rzadziej zdejmij garnek z ognia i przesyp gotowy popcorn do miski. Teraz możesz dodać pozostałe ulubione składniki, np. masło.
Popcorn z kuchenki mikrofalowej
Najprostszym sposobem jest przyrządzenie popcornu w mikrofalówce. W tym celu potrzebujesz żarodoodporne naczynie wraz z pokrywką - pamiętaj, aby było przeznaczone do używania w kuchence mikrofalowej (np. żadnych metalowych elementów - przeczytaj co powinieneś wiedzieć o używaniu kuchenki mikrofalowej), możesz także kupić specjalną papierową torebkę.
Wsyp popcorn do naczynia i wstaw na najwyższej mocy. Popcorn powinien być gotowy po ok. 2-3 minutach (w zależności od mocy). Aby uniknąć przypalenia wyłącz kuchenkę w momencie kiedy popcorn strzela coraz rzadziej.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam