Co to błonnik i dlaczego jest taki ważny
Błonnik pokarmowy to substancja roślinna, która mimo iż nie ulega trawieniu, pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Jest niezbędny do utrzymania właściwej pracy jelit i przyczynia się do poprawy trawienia. Dlatego tak ważne jest, aby składnik ten był obecny w diecie każdego dnia.
© Poradopedia.pl
Rodzaje błonnika
Błonnik występuje w dwóch postaciach i każda pełni odmienną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektynowy) działa bardzo korzystnie na mikroflorę balteryjną w jelitach oraz zapobiega biegunkom. Natomiast błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) pęcznieje w układzie pokarmowym dając uczucie sytości, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała bądź przy odchudzaniu. Przemieszczając się dalej w układzie pokarmowym, błonnik przyspiesza perystaltykę jelit i działa niczym miotełka, usuwając resztki pokarmowe i substancje szkodliwe dla organizmu. Takie działanie jest ważne przede wszystkim dla osób cierpiących na zaparcia oraz zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Dobroczynne właściwości błonnika
Spożywanie odpowiednich ilości błonnika nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też stanowi ważny element w procesie leczenia cukrzycy i układu krążenia.
- Błonnik poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu w przewodzie pokarmowym nie zalegają toksyczne substancje.
- Wchłania wiele produktów fermentacji, które zakwaszają przewód pokarmowy i powodują zgagę, a nawet wrzody.
- Usuwa powracające zaparcia, biegunki oraz wzdęcia.
- Pomaga w walce z otyłością, poprzez wywoływanie uczucia sytości.
- Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi.
- Oczyszcza organizm z toksyn oraz metali ciężkich.
- Zapobiega nowotworowi okrężnicy i powstawaniu kamieni żółciowych.
Problemy zdrowotne związane z niedoborem błonnika w diecie
Każdy człowiek powinien spożywać odpowiednią ilość błonnika. Istnieje bowiem szereg dysfunkcji i problemów zdrowotnych ściśle związanych z deficytem tego składnika. Należą do nich m.in.: choroby układu krążenia i układu pokarmowego, anemia, zła kondycja i wygląd skóry, próchnica, a także zaburzenia odporności. Ów niedobór można nadrobić, spożywając produkty bogate w błonnik.
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety, które również uzupełniają braki błonnika w organizmie. Najskuteczniejsze są kapsułki, gdyż ich działanie w fizjologiczny sposób jest najbardziej zbliżone do naturalnego. Przyjmując błonnik w postaci suplementów diety należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość wody - pęczniejące tabletki mogą bowiem utknąć w przełyku lub jelitach i spowodować problemy trawienne.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam