Jak zrobić płonące lody?
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 0)
Płonące lody to bardzo wykwintny deser, podawany w najlepszych restauracjach. Poniżej przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy.
Przepis I
Składniki:
- lody waniliowe z laską wanilii;
- lody orzechowe z kawałkami orzechów;
- 2 banany;
- brzoskwinie w puszce;
- ananas w puszce;
- kostka cukru;
- spirytus.
Sposób przygotowania:
- Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Brzoskwinie i ananasy kroimy w dużą kostkę.
- Na spodzie pucharków układamy lody waniliowe, a na nie orzechowe. Dekorujemy owocami.
- Na owocach kładziemy kostkę cukru i polewamy ją spirytusem, aby nasiąkła.
- Tuż przed podaniem na stół, podpalamy cukier.
Przepis II
Składniki:
- 1/2 l lodów;
- 1/4 l rumu;
- 4 owoce kiwi;
- 4 mandarynki;
- 150 g winogron;
- 4 łyżki białego wina;
- 2 łyżki miodu;
- kostka cukru.
Sposób przygotowania:
- Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki; mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki; winogrona przecinamy na pół i usuwamy pestki.
- W misce mieszamy wszystkie owoce z miodem i winem.
- Na godzinę przed podaniem, kroimy lody w plastry, wkładamy do miseczki i wstawiamy ponownie do zamrażalnika.
- Tuż przed podaniem, do lodów dodajemy owoce i zagrzewamy je nad płomieniem. W pucharku układamy kostkę cukru, polewamy ją rumem i podpalamy.
Płonące lody podajemy w półmroku - wspaniały efekt gwarantowany.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam