Jak zrobić ciasto zebrę?
"Zebra" zachwyca wyglądem i smakiem - jest lekka i puszysta. Poniżej znajduje się przepis na pyszne ciasto w paski.
Składniki:
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek),
- 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- szklanka drobnego cukru,
- szklanka oleju słonecznikowego,
- szklanka wody gazowanej lub fanty,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat do ciast: pomarańczowy, cytrynowy lub rumowy.
Sposób wykonania
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do momentu połączenia się składników.
Mąkę, olej, wodę i aromat dodajemy do ciasta stopniowo i na zmianę. Po każdym dodaniu mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą. Robimy to delikatnie, by piana nie siadła.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta, najlepiej chochelką.
"Zebrę" pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C (przez pierwsze 20 minut możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C). Po ostudzeniu ciasta, możemy je pokryć jasną lub ciemną polewą czekoladową.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam