Autor: Poradopedia.pl | 3 March 2012 11:59
Tagi: ciasto, ciasto w paski, zebra, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, ciasto, zebrę?
"Zebra" zachwyca wyglądem i smakiem - jest lekka i puszysta. Poniżej znajduje się przepis na pyszne ciasto w paski.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do momentu połączenia się składników.
Mąkę, olej, wodę i aromat dodajemy do ciasta stopniowo i na zmianę. Po każdym dodaniu mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą. Robimy to delikatnie, by piana nie siadła.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta, najlepiej chochelką.
"Zebrę" pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C (przez pierwsze 20 minut możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C). Po ostudzeniu ciasta, możemy je pokryć jasną lub ciemną polewą czekoladową.
SMACZNEGO!