Jak przyrządzić kurczaka po prowansalsku?
mmm | | 2 | Ocena: (głosy: 2)
Podaje mój ulubiony przepis na kurczaka po prowansalsku (dla 4 osób, czas przygotowania - 15 min., duszenie - 45 minut)
Składniki:
- 4 duże nogi
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 3 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawalki. Paprykę pokroić w paski.
- Nogi kurczaka podsmażyć na oliwie. Do podsmażonego kurczaka wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki oraz zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dolać wino i dusić przez około 12-15 minut.
- Następnie wrzucić paprykę, pomidory i dusić przez kolejne 25-30 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki.
- Nogi polane sosem podawać z ziemniakami bądź ryżem z lampką białego wytrawnego wina!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam