Jak przyrządzić kurczaka po prowansalsku?
Autor: mmm | 15 April 2006 13:07
Tagi: dania główne, kuchnia francuska, kurczak po prowansalsku, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przyrządzić, kurczaka, po, prowansalsku?
Podaje mój ulubiony przepis na kurczaka po prowansalsku (dla 4 osób, czas przygotowania - 15 min., duszenie - 45 minut)
Składniki:
- 4 duże nogi
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 3 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
Przygotowanie: - Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawalki. Paprykę pokroić w paski.
- Nogi kurczaka podsmażyć na oliwie. Do podsmażonego kurczaka wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki oraz zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dolać wino i dusić przez około 12-15 minut.
- Następnie wrzucić paprykę, pomidory i dusić przez kolejne 25-30 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki.
- Nogi polane sosem podawać z ziemniakami bądź ryżem z lampką białego wytrawnego wina!
Pychotka!!!