Jak szybko upiec chleb w domu?
Pieczywo kupowane dziś w sklepie znacznie różni się od tego, które pamiętamy z czasów dzieciństwa. Zapach i smak domowego chleba wypiekanego przez mamę lub babcię nie musi jednak pozostać tylko wspomnieniem. Rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy tęsknią za tym aromatem, jest kuchenka mikrofalowa ze specjalną funkcją do pieczenia chleba.
Dynamiczne tempo współczesnego życia i ciągły brak czasu sprawiają, że coraz częściej korzystamy z szybkiego jedzenia. Większość z nas kupuje chleb w sklepach czy piekarniach i to już na ogół gotowy – pokrojony. Coraz częstsze kontrole producentów chleba wykazują jednak, że to co sprzedaje się w sklepach, to często produkty chlebopodobne. Według Państwowej Inspekcji Handlowej, co czwarty chleb sprzedawany w dużych sieciach handlowych nie spełnia norm. W dodatku do chleba dodaje się mnóstwo polepszaczy takich jak bułka tarta, gips, a nawet kreatynina!
I choć trudno na co dzień zrezygnować z kupowania chleba to jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na samodzielny wypiek. Mylą się Ci, którzy sądzą, że pieczenie chleba musi być czasochłonnym i skomplikowanym rytuałem. Kuchenka mikrofalowa CMCB 9730DS marki Candy powoli zrobić to szybciej. W wyposażeniu kuchenki jest metalowy pojemnik (forma) do pieczenia chleba z nożem do wyrabiania ciasta. Wystarczy kupić gotową mąkę z drożdżami i dodatkami do wypieku chleba. Wsypujemy do pojemnika, dodajemy wodę w zalecanych proporcjach i wstawiamy do mikrofali. Ustawiamy funkcje pieczenia chleba i po jakimś czasie możemy się cieszyć pachnącym wypiekiem.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam