Picie alkoholu w czasie ciąży
W okresie ciąży najbezpieczniej jest zaprzestać picia alkoholu w ogóle. Wyeliminowanie alkoholu z krwi dziecka trwa dwukrotnie dłużej niż z krwi matki. Dziecko może tracić już przytomność z powodu alkoholu, a jego matka dopiero zaczyna czuć się dobrze.
Nadużywanie alkoholu w czasie ciąży, czyli picie dziennie 5-6 kieliszków wina, piwa lub wódki, może powodować poważne powikłania ginekologiczne, takie jak: zwiększone ryzyko poronienia, poród przedwczesny, niska masa urodzeniowa dziecka. Może być również przyczyną wystąpienia u dziecka upośledzenia psychicznego lub wad fizycznych (szczególnie dotyczących głowy, twarzy, serca i centralnego układu nerwowego). Picie alkoholu związane jest także z większą śmiertelnością płodu.
Najważniejszym okresem w którym powinniśmy kompletnie powstrzymać się od spożywania alkoholu jest pierwszy trymestr ciąży (pierwsze trzy miesiące), ponieważ jest to najważniejszy okres w tworzeniu się układu nerwowego dziecka.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam