Alergia pokarmowa to coraz częstszy problem u dzieci. Niełatwo ją leczyć, ale znamy czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo jej pojawienia się. Ekspert – dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, podpowiada, jak zapobiegać alergii u niemowląt z grupy podwyższonego ryzyka jej wystąpienia. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. czytaj »
Choroby kardiologiczne wciąż zajmują niechlubne, pierwsze miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków… czytaj »
Tłuszcz jest na językach wszystkich. Lekarze obarczają go winą za powodowanie chorób sercowo-naczyniowych, odchudzający się twierdzą, że jest jedynie źródłem zbędnych kalorii, a jeszcze inni obwiniają go za fałdki w okolicach bioder i brzucha. W tym tłuszczowym szale mało kto jeszcze pamięta, że jest on także niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Poznaj „wroga” i przekonaj się, że w odpowiednich ilościach jest Twoim sprzymierzeńcem! czytaj »
Gryka szturmem zdobywa nasze serca i stoły. Warto dowiedzieć się o tych niezwykłych nasionkach czegoś więcej ponad to, że ze względu na niezaprzeczalne walory zdrowotne i smakowe powinni po nie sięgać mali i duzi. czytaj »
Wypróżnianie małego dziecka – temat rzeka. Wielogodzinne dysputy o częstotliwości, kolorze i konsystencji zrozumie tylko ten, kto sam ma dziecko i wie, że temat wypróżniania jest równie ważny jak temat karmienia, a dodatkowo zdarza się, że bywa boleśnie kłopotliwy. czytaj »
Płatki owsiane wpisały się w nawyki żywieniowe Polaków wraz z boomem na zdrowy tryb życia i stały się groźną konkurencja dla tradycyjnych kanapek, niekwestionowanego dotąd lidera rodzimych śniadań. czytaj »
Badania dowodzą, że 80% wiedzy zdobywanej przez dzieci do 12. roku życia przyswajane jest za pomocą wzroku. Dlatego tak ważne jest, aby od najmłodszych lat regularnie kontrolować ostrość widzenia pociechy, a jeśli pojawi się taka konieczność - świadomie dobrać odpowiednie akcesoria optyczne stworzone z myślą o najmłodszych. Takie, które zapewniają dobre widzenie oraz pełny komfort i bezpieczeństwo stosowania. czytaj »
Nie każdy wie, że małe dziecko posiada ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważne jest, aby produkty wprowadzane do diety maluszka były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.
czytaj »