Czy chcesz, aby dentysta nie kojarzył Ci się źle? Przeczytaj poradę na temat prawidłowego dbania o zęby, a wizyta u stomatologa przestanie Ci się kojarzyć z bólem. czytaj »
Każda pora jest idealna na pyszny koktajl, który nie tylko syci i rozpieszcza smakiem, ale także dostarcza moc składników odżywczych. Świeże, odpowiednio dobrane składniki koktajlu mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. czytaj »
Jajko kurze można określić mianem magazynu substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zwykle jednak jako konsumenci skupiamy się na żółtku i białku, zapominając nieco o skorupce. Tymczasem właśnie ta część może się nam przydać w wielu codziennych sytuacjach. czytaj »
Nie jest tajemnicą, że dobrze zbilansowane menu, bogate w odpowiednie produkty może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu. Wiadomo też, że właściwie skomponowany jadłospis może mieć wpływ nie tylko na ładne ciało i smukłą sylwetkę
czytaj »
Wszyscy zgodnie przekonują, aby jeść dużo warzyw – w końcu to samo zdrowie! Mają mnóstwo witamin, dostarczają niezbędne białko, regulują pracę układu trawiennego i mają niską kaloryczność. Jednak dla niektórych, szczególnie tych najmłodszych, to jedynie zbędny dodatek do posiłku, a lista ich zalet nie jest wystarczającą motywacją, aby zacząć je jeść. Jak odczarować mit „nijakich” warzyw i zachęcić dzieci do ich jedzenia? Najlepiej zacząć wiosną! czytaj »
Maseczki chirurgiczne na stałe wpisały się w krajobraz naszego kraju. Od kilkunastu miesięcy praktycznie się z nimi nie rozstajemy, pragnąc ochronić siebie i innych przed przenoszeniem wirusa. Takie podejście jest oczywiście godne pochwały, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że noszenie maseczek może negatywnie wpływać na higienę naszej jamy ustnej. Jaki jest związek maseczek z próchnicą, co to jest mask mouth i co możemy zrobić, by wspomóc nasz organizm w walce z nieświeżym oddechem – o tym przeczytasz w poniższym artykule. czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu stanu jamy ustnej na różne obszary naszego zdrowia, ale jak pokazuje badanie przeprowadzone na zlecenie Nutro Pharma, większość z nas nie dba o własną florę bakteryjną i posiada znikomą wiedzę nt. probiotyków. czytaj »
Nasz organizm w różny sposób potrafi radzić sobie z infekcjami. Aby ich unikać, warto wzmacniać swoją odporność. Musisz jednak wiedzieć, że jest to długotrwały proces. Nie da się zbudować odporności w ciągu kilku dni, warto pomyśleć o tym wcześniej. Już teraz zaplanuj odpowiednią suplementację, przeczytaj, jaki preparat warto wybrać! czytaj »
Choć wydawać się może, że sezon wakacyjny powoli dobiega końca to wiele z nas decyduje się na urlop właśnie teraz. Późnym latem i wczesną jesienią często ruszamy w cieplejsze rejony, czy wędrujemy po górach, aby przedłużyć lato, jednocześnie unikając największych tłumów i upałów. Jednak fakt, że temperatura spada nie oznacza, że słonce staje się dla naszej skóry zupełnie bezpieczne. Jak chronić skórę w każdych warunkach? czytaj »
Choć branża kawowa przyzwyczaiła nas do tego, że dobra „mała czarna” to koniecznie z ekspresu ciśnieniowego i najlepiej w kawiarnianym wydaniu, to równie dobrze można ją przyrządzić bez niego, za to w najlepszym miejscu na świecie – własnym domu. Haczyk? Nie ma żadnego, jedynie musimy zaprzyjaźnić się z alternatywnymi sposobami parzenia. Zatem jak przygotować dobrą kawę i w czym? Już podpowiadamy! czytaj »