Wskazane jest spożywanie idealnie 4-5 posiłków dziennie, a nie mniej niż 3 posiłków, o stałych porach. Posiłki nie mogą być wysokoenergetyczne, gdyż wtedy dłużej je trawimy i tym samym mamy mniej energii. Jedząc 4-5 posiłków dziennie ... czytaj »
Zbliżający się wielkimi krokami Sylwester to tylko wstęp do dłuższego okresu karnawałowych zabaw. Wielkie bale, huczne imprezy czy wydarzenia kulturalne połączone z bankietem – opcji karnawałowego szaleństwa jest wiele. Często też przyjęcia karnawałowe organizujemy na własną rękę w domu. Z ciekawym menu i nietuzinkową dekoracją tzw. domówka może być równie udana co bal na wielkiej sali. czytaj »
30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych!
Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
czytaj »
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. czytaj »
Od czasu do czasu dopada to każdego. Obrzęknięte nogi, doskwierające zmęczenie, wreszcie szalejąca waga pokazująca – mimo stosowania restrykcyjnej diety – co rusz nowe kilogramy. Jesienny spadek formy? Niekoniecznie. Mało kto upatruje przyczyny takiego stanu zdrowia tam, gdzie trzeba. czytaj »
Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień. czytaj »
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia.
W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. czytaj »
Laptopy, tablety, smartfony, systemy nawigacji samochodowej – to przedmioty,
z którymi mamy styczność na co dzień. Z jednej strony czynią życie łatwiejszym, z drugiej jednak obarczają nasze oczy koniecznością ciągłej gotowości, zmuszając je do szybkiego reagowania i nieustannego wykorzystywania mechanizmu akomodacji odpowiedzialnego za ostrość widzenia. czytaj »
Czy Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Zobacz jak przekonać pociechę do jedzenia oraz poznaj przepis na pyszne naleśniki z serem żółtym. czytaj »
Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną? czytaj »
Płatki owsiane wpisały się w nawyki żywieniowe Polaków wraz z boomem na zdrowy tryb życia i stały się groźną konkurencja dla tradycyjnych kanapek, niekwestionowanego dotąd lidera rodzimych śniadań. czytaj »