Od czasu do czasu dopada to każdego. Obrzęknięte nogi, doskwierające zmęczenie, wreszcie szalejąca waga pokazująca – mimo stosowania restrykcyjnej diety – co rusz nowe kilogramy. Jesienny spadek formy? Niekoniecznie. Mało kto upatruje przyczyny takiego stanu zdrowia tam, gdzie trzeba. czytaj »
Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień. czytaj »
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia.
W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. czytaj »
Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie. Zaś sama historia tego warzywa jest dłuższa i ciekawsza, niż się może wydawać. czytaj »
Jesień to cudowna pora roku. Łapiemy ostatnie promienie słońca i podziwiamy spadające, kolorowe liście. Nadchodzą jednak niższe temperatury, a wraz z nimi trudny czas dla zwierząt. Jak o nie zadbać, by pozostały zdrowe podczas nadchodzących chłodnych miesięcy? czytaj »
Laptopy, tablety, smartfony, systemy nawigacji samochodowej – to przedmioty,
z którymi mamy styczność na co dzień. Z jednej strony czynią życie łatwiejszym, z drugiej jednak obarczają nasze oczy koniecznością ciągłej gotowości, zmuszając je do szybkiego reagowania i nieustannego wykorzystywania mechanizmu akomodacji odpowiedzialnego za ostrość widzenia. czytaj »
Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną? czytaj »
Płatki owsiane wpisały się w nawyki żywieniowe Polaków wraz z boomem na zdrowy tryb życia i stały się groźną konkurencja dla tradycyjnych kanapek, niekwestionowanego dotąd lidera rodzimych śniadań. czytaj »