Jak oczyścić organizm z toksyn?
Zielona dieta detoksykacyjna to idealny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn oraz odzyskanie sił witalnych po zimie.
Najważniejszym jej składnikiem są zielone owoce i warzywa. Zawarty w nich chlorofil ma dobroczynny wpływ na organizm ludzki - pobudza wzrost liczby czerwonych krwinek, zapobiega krwawieniu dziąseł i paradontozie; oczyszcza jelita ze szkodliwych produktów przemiany materii; dezynfekuje nerki i wspomaga wątrobę; eliminuje metale ciężkie oraz wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.
Zasady zielonej diety detoksykacyjnej:
- Przynajmniej połowę każdego posiłku powinny stanowić zielone warzywa i owoce. Do przyprawiania potraw należy używać świeżych ziół, czosnku oraz oliwy z oliwek.
- Należy unikać tłustego mięsa i nabiału oraz smażonych i przetworzonych potraw, słonych przekąsek, słodyczy, a także wszelkich używek.
- Każdego dnia należy spożywać minimum 2 l płynów, zwłaszcza: niegazowanej wody mineralnej, zielonej herbaty, naparu z mniszka lekarskiego, soków z zielonych warzyw i owoców.
Warzywa i owoce niezbędne do oczyszczenia organizmu (im bardziej zielone, tym lepiej):
Kapusta, brukselka, brokuły, kalarepa, jarmuż - zawierają witaminę C oraz beta-karoten, które wspomagają oczyszczanie;
Sałata - działa odkwaszająco i ułatwia procesy trawienne;
Szpinak - wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego;
Ogórki - usuwają nadmiar wody z organizmu i co za tym idzie, również substancje szkodliwe dla zdrowia;
Cukinia, kabaczek - są lekkostrawne, dostarczają wielu składników odżywczych i korzystnie działają na układ pokarmowy;
Seler naciowy, cykoria - zawarte w nich substancje wspomagają pracę wątroby, oczyszczają nerki i działają lekko moczopędnie;
Jabłka - są bogatym źródłem witaminy C, a zawarty w nich błonnik działa jak miotełka, która usuwa z jelit niestrawione resztki pokarmu;
Gruszki - działają lekko moczopędnie, zawierają jod niezbędny dla zdrowia tarczycy;
Kiwi - są źródłem enzymów, które przyspieszają przemianę materii;
Winogrona - zawarty w nich potas pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, zaś polifenole działają przeciwnowotworowo;
Awokado - są źródłem zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych.
Przykładowe menu zielonej diety oczyszczającej
Śniadanie
Sałatka z dowolnych owoców skropiona sokiem z cytryny i polana naturalnym jogurtem bez cukru; zielona herbata.
Obiad
Zupa krem z warzyw; niewielka pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i świeżymi ziołami; zielona herbata lub napar z mniszka lekarskiego.
Kolacja
Potrawka z warzyw duszonych na oliwie oraz brązowego ryżu lub makaronu, przyprawiona świeżymi ziołami; zielona herbata.
Przekąski
Sok z warzyw z kilkoma kroplami oliwy, zagęszczony łyżką otrąb; ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
W czasie stosowania zielonej diety oczyszczającej, która trwa 1-3 tygodnie należy zrezygnować ze spożycia soli - zatrzymuje ona wodę w organizmie, a tym samym toksyny i metale ciężkie.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam