Przepis na karnawałowe pączki
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Tłusty Czwartek (16 lutego) rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia pochłaniamy duże ilości pączków z przeróżnym nadzieniem. Oto przepis na pyszne pączki karnawałowe.
Składniki:
- szklanka mąki tortowej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki tłustego mleka
- szczypta soli
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- marmolada morelowa/konfitura z róży
- cukier puder wymieszany z kawałkiem utłuczonej w moździerzu wanilii do posypania
- 1 kg + łyżka czystego smalcu
Sposób wykonania:
W letnim mleku rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ucieramy na puch żółtka z cukrem pudrem i dodajemy: skórkę cytrynową, wyrośnięte drożdże, alkohol - całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy, siejąc przez sitko: mąkę i sól - wyrabiamy ciasto (ręcznie lub robotem na niskich obrotach). Kiedy ciasto zrobi się pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym pozbawionym przeciągów miejscu.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nabieramy na jeden pączek płaską łyżkę ciasta, rozprowadzamy na dłoni i nadziewamy lekko podgrzaną marmoladą lub konfiturą (nie powinno być różnicy temperatur), formujemy pączek i układamy na podsypanej mąką stolnicy - miejscem złączenia do dołu. Kiedy pączki podwoją objętość, smażymy je małymi partiami na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy je na tacę wyłożoną papierowymi serwetkami, a po odsączeniu układamy na paterze i oprószamy cukrem pudrem z wanilią. Podajemy z grzanym winem.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam