Autor: Poradopedia.pl | 12 February 2012 18:12
Tagi: karnawał, pączki, tłusty czwartek, Święta i Zwyczaje, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, karnawałowe, pączki
Tłusty Czwartek (16 lutego) rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia pochłaniamy duże ilości pączków z przeróżnym nadzieniem. Oto przepis na pyszne pączki karnawałowe.
W letnim mleku rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ucieramy na puch żółtka z cukrem pudrem i dodajemy: skórkę cytrynową, wyrośnięte drożdże, alkohol - całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy, siejąc przez sitko: mąkę i sól - wyrabiamy ciasto (ręcznie lub robotem na niskich obrotach). Kiedy ciasto zrobi się pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym pozbawionym przeciągów miejscu.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nabieramy na jeden pączek płaską łyżkę ciasta, rozprowadzamy na dłoni i nadziewamy lekko podgrzaną marmoladą lub konfiturą (nie powinno być różnicy temperatur), formujemy pączek i układamy na podsypanej mąką stolnicy - miejscem złączenia do dołu. Kiedy pączki podwoją objętość, smażymy je małymi partiami na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy je na tacę wyłożoną papierowymi serwetkami, a po odsączeniu układamy na paterze i oprószamy cukrem pudrem z wanilią. Podajemy z grzanym winem.
SMACZNEGO!!!