Uroczyście obchodzone, rodzinne śniadanie wielkanocne jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Jak sprawić, by atmosferę tego poranka przenieść także do życia codziennego? czytaj »
Żur i pieczeń to tradycyjne dania śniadania wielkanocnego. Bez nich, jak bez jajek, święta po prostu nie mogą się obyć. Wiele zależy od formy ich podania i degustowania. Zadbajmy więc, aby były odpowiednie, adekwatnie do okoliczności, zgodne z tradycją i zasadami savoir-vivre. czytaj »
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania. czytaj »
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! czytaj »
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zwłaszcza dla rosnących dzieci. Zwykle z braku czasu, rano na stół najczęściej trafiają gotowane parówki, płatki śniadaniowe lub kanapki. Warto zmienić te nawyki, aby zapewnić dziecku zdrowy rozwój. czytaj »
Rodzinny festyn, piknik czy popołudnie z dawką sportowych emocji – pomysłów na wspólne aktywności jest wiele. Warto pamiętać, że chwile spędzane z rodziną integrują oraz zacieśniają więzi między rodzicami i dziećmi. W jaki sposób możemy wykorzystać wolny czas? czytaj »
Polowanie na pisanki to zabawa wielkanocna dla dzieci, która również w Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przeczytaj naszą poradę i dowiedz się, jak zorganizować tę radosną zabawę. czytaj »