Jak zrobic żurek w chlebie?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 1)
Żurek podany w chlebie to danie dość pracochłonne, ale na pewno będzie smakowało domownikom oraz zaproszonym na Wielkanoc gościom.
Oto przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żur,
- 1/2 kg białej kiełbasy,
- 4 całe jajka + 2 białka,
- 4 okrągłe chlebki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 marchewki,
- seler,
- cebula,
- garść suszonych podgrzybków,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- szczypta majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości.
- Do garnka wrzucamy grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, a następnie przecedzamy wywar przez sito.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z zakwasem dodajemy do wywaru.
- Żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
- Odcinamy górną część chlebka i odkładamy na później (posłuży jako pokrywka).
- Wydrążamy środek w każdym chlebku, a wnętrze smarujemy rozmąconym białkiem.
- Do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) wkładamy przygotowane chlebki i zapiekamy przez ok. 10 minut. Będą chrupiące i ładnie zarumienione, a ponadto nie nasiąkną zupą.
- Gotowe chlebki układamy na płaskich talerzach i wlewamy gorący żurek.
- Dodajemy cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz plastry/kawałki białej kiełbasy. Całość przykrywamy chlebowymi "pokrywkami".
Smacznego!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam