Jak naturalnie barwić jajka na pisanki?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Pisanki są nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych i nie może zabraknąć ich w koszyczku. Tradycyjnie, jak co roku będziemy je dekorować i farbować, aby pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Oto kilka sposobów na kolorowe pisanki.
- Od żółtego po brązowy - gotujemy jajka w łupinach z cebuli i liściach brzozy lub moczymy je w wywarze z kory młodej jabłoni.
- Pomarańczowy - gotujemy jajka z marchwią lub dynią.
- Czerwony – gotujemy jajka w soku z czerwonych buraków, z korą dębu albo suszonymi jagodami.
- Różowy - gotujemy jajka w wodzie rozcieńczonej sokiem z czerwonych buraków. Im więcej wody dodamy tym jaśniejszą barwę uzyskamy.
- Niebieski gotujemy jajka z suszonymi owocami tarniny.
- Fioletowy – gotujemy jajka w płatkach kwiatu ciemnej malwy.
- Morski – moczymy jajka w wywarze z czerwonej kapusty.
- Zielony – gotujemy jajka w liściach pokrzywy, w młodej trawie lub zbożu.
- Brunatny – moczymy jajka w wywarze z łupin orzecha włoskiego.
- Czarny - moczymy jajka w wywarze z wygotowanych olchowych szyszek.
Efekt końcowy farbowania jaj zależy od tego jak długo będziemy je gotować lub moczyć w poszczególnych barwnikach.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam