Rachunek za zakupy w sklepie spożywczym znów przyprawił Cię o zawrót głowy? Zapoznaj się ze wskazówkami jak kupować i przechowywać żywność, aby na tym zaoszczędzić. czytaj »
Co 6 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko. Co 4 mały Polak jest niedożywiony, a co 8 żyje w ubóstwie. Tymczasem w naszym kraju do kosza wyrzuca się średnio 9 mln ton jedzenia rocznie*. Aby to zmienić wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad racjonalnego gospodarowania żywnością. czytaj »
Właściwe planowanie wydatków pozwala odpowiednio zarządzać budżetem domowym. Nie potrzeba mieć przy tym predyspozycji ekonomicznych, by mądrze dysponować własnymi pieniędzmi. Jak prowadzić budżet domowy, by wydatki nie przekraczały dochodów? czytaj »
Dieta bogata w produkty będące źródłem antyoksydantów, może uchronić przed wieloma poważnymi chorobami. Warto więc na stałe wprowadzić je do codziennego jadłopisu. czytaj »
Jedni chcą oszczędzać i całkiem nieźle im to wychodzi, inni muszą aby w miarę normalnie funkcjonować. I choć kojarzy się to z rezygnacją z wielu rzeczy, to nie zawsze musi tak być. Przedstawiamy sposoby, dzięki którym można oszczędzać pieniądze bez zbędnych wyrzeczeń. czytaj »
Istnieją pewne stereotypy dotyczące zarządzania budżetem domowym. Skoro mam - to wydaję. Powinniśmy się zastanowić nad swoim postępowaniem i wyciągnąć odpowiednie wnioski. czytaj »
W ostatnich latach stany zapalne stały się przedmiotem intensywnych badań w wielu dziedzinach medycyny i nauki. Roni Nowarski, profesor neurologii i immunologii w Brigham and Women's Hospital w Bostonie, wyjaśnia, że stan zapalny jest „istotny w wielu pozornie różnych patologiach, ponieważ komórki odpornościowe są wszędzie, nawet wewnątrz narządów, gdzie odgrywają ważną rolę w monitorowaniu i zachowywaniu zdrowia”. czytaj »
Niezawodna precyzja wyników ważenia w warunkach laboratoryjnych ma ogromne znaczenie. Trzy najważniejsze czynniki to wybór odpowiedniej wagi o wysokiej dokładności, zrozumienie sposobu jej użycia oraz ograniczenie czynników środowiskowych, które mogą mieć wpływ na wyniki. czytaj »
Mole spożywcze najczęściej pałaszują w artykułach sypkich typu: makarony, mąki, kasze, a także w suszonych owocach, orzechach, czy przyprawach.
Zwalczanie moli spożywczych polega na zastosowaniu ... czytaj »