Tosty francuskie z boczkiem
Nie lubisz tostów francuskich na słodko? Spróbuj naszego przepisu na tosty francuskie z boczkiem, pomidorem i szczypiorkiem.
Składniki na 2 osoby (4 tosty):
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz
- pieczywo tostowe
- boczek (można kupić gotowy pokrojony w kostkę)
- szczypiorek
- pomidor
- masło (do smażenia)
- olej
Przygotowanie
Jajka wbij do miski, dodaj mleko, przypraw szczyptą soli i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Rozgrzej patelnię i rozpuść odrobinę masła, usmaż kolejne tosty. Każdy tost zanurzaj w mleku i jajkach tuż przed włożeniem na patelnię, starając się nasączyć dokładnie tosty z każdej strony.
Smaż na patelni odwracając co pewien czas na drugą stronę i uważając, aby tost nie przywarł do patelni. Tost jest gotowy, kiedy nabierze rumianego koloru.
Po skończeniu tostów wytrzyj patelnię do sucha, wstaw na ogień i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Jeżeli boczek przywiera zbyt bardzo do patelni to możesz dodać odrobinę oleju.
Pokrój w kostkę mały pomidor i wymieszaj delikatnie z usmażonym boczkiem, nałóż na tosty.
Na koniec posiekaj drobno szczypiorek i posyp tosty.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam