Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie to pyszne danie, które możesz bardzo szybko przygotować na śniadanie. Poznaj naszą propozycję na słodko.
Składniki na 4 tosty dla 2 osób:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka cynamon
- syrop waniliowy lub łyżeczka cukru
- syrop, miód lub czekolada do smarowania
- pieczywo tostowe
- masło (do smażenia)
Przygotowanie
Wbij jajka do miski, dodaj mleko, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru lub syropu waniliiowego. Całość dokładnie wymieszaj - idealnie za pomocą miksera.
Rozgrzej patelnię i rozpuść odrobinę masła. Usmaż kolejne tosty po wcześniejszym zanurzeniu ich w przygotowanej masie. Przyciskamy parę razy widelcem powierzchnię tosta, aby tost nasiąknął jajkiem i mlekiem, zanurzamy go z obu stron. Każdy tost zanurzaj tuż przed smażeniem, aby żaden z nich się nie rozpadł.
Smażąc na patelni uważaj, aby tost nie przypalił się i nie przywarł do dna patelni - dobrze jest go co pewien czas przesunąć i parę razy odwrócić w trakcie smażenia.
Podawanie
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Najbardziej polecamy syrop klonowy lub ewentualnie syrop z agawy, który jest znacznie tańszy, a smakuje równie dobrze. Sprawdzą się także inne słodkie dodatki jak masło orzechowe, czekolada do smarowania czy cukier puder.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam