Sałatka szparagowa po hiszpańsku - jak przygotować?
Składniki na 2 porcje:
- 500 g zielonych szparagów
- 80 g hiszpańskiej kiełbasy Chorizo
- ząbek czosnku
- mała cebula
- 15-20 zielonych oliwek (można ewentualnie dać pół na pół zielonych i czarnych)
- łyżeczka parmezanu
- łyżeczka octu winnego
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- oliwa
Przygotowanie:
1. Odłamać końce szparagów. Następnie wrzucamy szparagi do wrzącej wody i gotujemy je przez 4 minuty (Jeżeli mamy specjalny garnek do szparagów - wysoki i wąski, to nalewamy do niego 3 cm wody, a jeżeli takiego garnka nie posiadamy, to nalewamy 1 cm wody i ustawiamy szparagi tak, aby całe mieściły się w garnku.). Gotujemy pod przykryciem w wodzie lekko osolonej i posłodzonej. Ewentualnie do wody możemy dolać trochę soku z cytryny oraz mleka.
2. Ugotowane szparagi odsączamy z wody i kroimy wzdłuż na kawałki.
3. Kroimy oliwki na pół.
4. Plasterki chorizo smażymy z dodatkiem oliwy na patelni.
5. Siekamy cebule i czosnek.
6. Ocet mieszamy z solą i pieprzem oraz cebulą i czosnkiem.
7. Układamy na talerzu szparagi, oliwki, kiełbasę, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
8. Sałatkę możemy podawać z młodymi ziemniaczkami lub bagietką.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam