Przepisy na smaczne surówki do obiadu
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Latem najłatwiej o świeże warzywa, dlatego warto przygotowywać z nich pyszne surówki. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Surówka z jabłek i cebuli
Składniki:
- 20 dag kwaśnych jabłek;
- 20 dag cebuli;
- 10 dag selera;
- 1/2 szklanki śmietany lub 3 łyżki oleju;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- sok z cytryny;
- sól i pieprz;
- marchew do dekoracji.
Sposób wykonania:
- Cebulę obieramy, kroimy na połówki a następnie w cienkie półkrążki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem; skrapiamy sokiem z cytryny.
- Seler i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - dodajemy do cebuli.
- Surówkę polewamy śmietaną lub olejem i mieszamy. Wierzch dekorujemy startą marchewką.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 80 dag kapusty pekińskiej;
- 2 marchewki;
- 1 pomarańcza;
- 2 łyżki chrzanu;
- 2 płaskie łyżki cukru;
- 4 łyżki majonezu;
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Kapustę czyścimy i myjemy - odstawiamy do obsiąknięcia z wody, a następnie kroimy w cienkie paski.
- Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Umytą i obraną pomarańczę kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Surówka z porów
Składniki:
- 3 pory;
- 1 jabłko;
- 5 łyżek oleju;
- sok z cytryny;
- sól.
Sposób wykonania:
- Białe części pora kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na 20 minut aby zmiękły.
- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do porów.
- Olej mieszamy z sokiem cytrynowym i polewamy surówkę. Całość doprawiamy solą.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty;
- 1 jabłko;
- 1 por;
- 1/2 szklanki majonezu;
- 1 łyżka musztardy;
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Kapustę szatkujemy, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Pora drobno kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw.
- Majonez mieszamy z musztardą, a następnie dodajemy do surówki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Surówka z brukwi i selera
Składniki:
- 30 dag cukrowej brukwi;
- 15 dag selera;
- 20 dag jabłek;
- 3 łyżki oleju;
- 1 płaska łyżeczka musztardy;
- 1 łyżka keczupu;
- natka pietruszki lub szczypiorek;
- sok z cytryny;
- sól, cukier.
Sposób wykonania:
- Brukiew i selera obieramy, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy nieco grubiej.
- Olej mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Polewamy surówkę.
- Całość doprawiamy solą i cukrem, a na koniec posypujemy zieleniną i polewamy keczupem (wedle upodobań).
Surówka z kapusty włoskiej
Składniki:
- 50 dag kapusty włoskiej;
- 2 jabłka;
- 1 świeży ogórek;
- 1 cebula;
- 1/2 szklanki śmietany;
- 1 łyżka koperku;
- sok z cytryny;
- sól, cukier.
Sposób wykonania:
- Kapustę drobno szatkujemy.
- Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z kapustą i skrapiamy sokiem cytrynowym.
- Do surówki dodajemy pokrojony w ćwierć-krążki ogórek. Doprawiamy solą i cukrem. Na koniec wsypujemy koperek i wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną.
Surówka z czerwoną fasolą
Składniki:
- kapusta pekińska;
- puszka czerwonej fasoli;
- puszka kukurydzy konserwowej;
- 1 papryka czerwona;
- 1 pomidor;
- 1 świeży ogórek;
- 1 cebula.
Sos: 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki musztardy, 3 ząbki czosnku, sól.
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki.
- Kapustę szatkujemy, a fasolę i kukurydzę odcedzamy z płynu.
- Paprykę, pomidora, ogórka i cebulę kroimy w kostkę.
- Warzywa łączymy i mieszamy z sosem.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam