Przepisy na przetwory w słoikach
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 0)
Poniżej przedstawiamy przepisy na najpopularniejsze przetwory z warzyw i owoców.
Jeżeli nauczyłeś się już podstaw pasteryzacji, to zapraszamy do spróbowania 5 pomysłów na smaczne przetwory ze słoików!
5 pomysłów na przetwory w słoikach »
Wśród nich znajdziecie:
- Przepis na korniszony słoikach
- Papryka marynowana
- Sałatka z czerwonych buraków
- Powidła śliwkowe
- Gruszki w occie
Jeżeli nie masz pojęcia na czym polega pasteryzacja, to przeczytaj jak robić słoiki.
Smacznego!
Korniszony
© Poradopedia.pl
Zalewa (na około 3-4 kg ogórków):
- 3 l wody;
- 1/2 l octu 10%;
- szklanka cukru;
- 10 dag soli;
- 3 liście laurowe;
- 4 goździki;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- łyżeczka gorczycy.
Przyprawy do słoików:
- cebula;
- czosnek;
- surowa marchew;
- koper;
- chrzan.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i ciasno poukładaj w słoikach - do każdego z nich włóż kilka plasterków marchewki, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, trochę cebuli i kopru.
- Zagotuj wodę z przyprawami, cukrem i solą (gotuj około 5 minut od momentu wrzenia). Na koniec dodaj ocet, doprowadź ponownie do wrzenia i zestaw z ognia.
- Słoiki uzupełnij gorącą zalewą, a następnie wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij naczynie z ognia. Odstaw słoiki do ostygnięcia.
Papryka marynowana
© Poradopedia.pl
Składniki:
- 1,5 kg czerwonej papryki;
- garść gorczycy;
- kilka liści laurowych;
- po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego.
Zalewa:
- 600 ml wody;
- 250 ml octu 10%;
- cebula pokrojona w krążki;
- po 2 łyżeczki cukru i soli;
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski, a następnie ułóż w słoikach.
- Do każdego słoika dodaj po listku laurowym, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego;
- Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotuj, a następnie dodaj 2 łyżki oleju.
- Zalewę wlej do słoików (powinna zakryć paprykę).
- Słoiki zakręć i ustaw w garnku. Zalej naczynie wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 10 minut, po czym odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Sałatka z czerwonych buraków
Składniki:
- 1 kg buraków;
- 1 kg cukinii bez pestek;
- 1 kg białej cebuli;
- 2 pęczki natki pietruszki.
Zalewa:
- niepełna szklanka octu 10%;
- niepełna szklanka oleju słonecznikowego;
- szklanka cukru;
- sól.
Przygotowanie:
- Buraki zetrzyj na grubej tarce, a cukinię i cebulę pokrój w plastry. Natkę drobno posiekaj.
- Do cukinii i cebuli dodaj sól (według uznania).
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej zalewę i odstaw na pół godziny.
- Przełóż buraki do słoików i pasteryzuj do 20 minut.
Powidła śliwkowe
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek;
- cukier.
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, a następnie usuń z nich pestki.
- Włóż owoce do garnka z grubym dnem i gotuj przez kilka godzin, aż zgęstnieją (pilnuj, by się nie przypaliły).
- Do śliwek możesz dodać cukru (według uznania). Pasteryzuj około 30 minut.
Gruszki w occie
Składniki:
- 2 1/2 kg twardych gruszek;
- 1 l octu winnego lub jabłkowego;
- 1 l wody;
- 25 dag cukru;
- kora cynamonowa;
- cytryna;
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
- łyżeczka goździków.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, przyprawy i pokrojoną w plastry cytrynę.
- Gruszki obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
- Owoce włóż do wrzącej zalewy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Jeszcze twarde gruszki przełóż do wyparzonych słoików.
- Zalewę gotuj jeszcze 15 minut, aby odparowała - gdy zmniejszy objętość, zalej nią gruszki.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam