Przepisy na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada to najlepszy napój na długie zimowe wieczory - rozgrzewa i dodaje energii. Możesz ją przygotowywać na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami. Wypróbuj nasze przepisy.
Gorąca czekolada z wanilią
Składniki:
- 10 dag czekolady deserowej;
- 2 szklanki mleka;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka kakao;
- laska wanilii;
- skórka pomarańczy;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Kakao utrzyj z cukrem, zalej 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszaj i ostudź. W zimnym płynie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotuj z laską wanilii i skórką pomarańczy. Gdy mleko się zagotuje, usuń wanilię oraz skórkę pomarańczy.
Do gorącego mleka dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlej kawowy płyn i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotowy napój przelej do filiżanek.
Gorąca czekolada o smaku piernikowym
Składniki:
- 500 ml mleka;
- 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady;
- 75 ml bitej śmietany;
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika;
- 4 laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleko, dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną na kawałki czekoladę. Zagotuj na małym ogniu, pilnując by mleko się nie przypaliło a całość dokładnie połączyła.
Do szklanek włóż po 2 laski cynamonu i wlej gorącą czekoladę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną.
Gorąca czekolada z nutką pomarańczy
Składniki:
- 1 czekolada mleczna lub gorzka;
- 200 ml śmietany kremówki 30%;
- 100 ml mleka;
- 4 łyżki likieru pomarańczowego;
- skórka otarta z połowy pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Śmietankę i mleko wlej do małego rondelka, a następnie podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę, likier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Gotowy napój podawaj w ogrzanych filiżankach.
Czekolada na gorąco z chili i cynamonem
Składniki:
- 250 ml mleka;
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%;
- 50 g gorzkiej czekolady;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 1/3 łyżeczki chili w proszku lub kawałek papryczki chili (do smaku);
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu.
Dodatki (opcjonalnie):
- bita śmietana;
- płatki chili, kakao, cynamon.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier puder oraz świeżą papryczkę chili i korę cynamonu. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając (uważaj, by się nie zagotowało).
Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki i wsyp do bardzo ciepłego, ale niezagotowanego mleka. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Po chwili dodaj cynamon i chili w proszku lub płatki chili. Zagotuj, nie przerywając mieszania - ok. 7-10 minut.
Gotową czekoladę udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao lub cynamonem.
Gorąca czekolada z piankami marshmallows
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1/3 szklanki śmietany kremówki;
- pół łyżeczki cynamonu;
- kilka pianek marshmallows.
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dolewaj śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu dodaj mleko i wsyp cynamon. Zagrzej, aż czekolada stanie się gorąca.
Gorący płyn przelej do filiżanek. Na wierzch połóż kilka pianek - pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszczą, nadając czekoladzie słodki smak.
Miętowa gorąca czekolada z bitą śmietaną
Składniki:
- 600 ml mleka;
- 200 ml śmietany kremówki 30%;
- 50 g posiekanej ciemnej czekolady;
- 4 gałązki świeżej mięty;
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- cukier do smaku (opcjonalnie);
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do rondelka i dodaj miętę. Podgrzewaj bardzo wolno, aż się zagotuje. Gotuj jeszcze 1 minutę, po czym zdejmij z palnika. Mleko przecedź przez gęste sito, aby pozbyć się gałązek mięty.
Czekoladę wrzuć do mleka i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Gotowy napój przelej do szklanek. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie nałóż na czekoladę (w takiej ilości, jak lubisz). Całość udekoruj listkami mięty.
Gorąca czekolada "Pinacolada"
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego;
- 200 ml soku ananasowego;
- pół tabliczki białej czekolady;
- bita śmietana (może być w spray'u).
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleczko kokosowe z sokiem ananasowym. Dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.
Gorący napój przelej do szklanej i udekoruj bitą śmietaną. Możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Gorąca czekolada z rumem
Składniki:
- 500 ml mleka;
- 100 g ciemnej czekolady;
- 2 łyżeczki miodu;
- 1 laska cynamonu;
- 1 łyżeczka brązowego cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 2 łyżki ciemnego rumu.
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do rondla. Połam czekoladę na kawałki i dodaj do mleka, razem z laską cynamonu, miodem i cukrem. Całość gotuj na małym ogniu, do czasu kiedy czekolada się rozpuści.
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz rum i wszystko razem wymieszaj. Wyjmij laskę cynamonu i przelej gorący napój do filiżanek.
Czekolada na gorąco z wiśniówką
Składniki:
- tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady;
- 500 ml mleka;
- 2 łyżki cukru;
- ok. 200 ml wiśniówki;
- bita śmietana w spray'u lub 200 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam na kawałki - jedną kostkę zostaw do dekoracji, a resztę wrzuć do podgrzanego mleka. Dodaj cukier i mieszaj, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia, a następnie wrzenia.
Gorący napój przelej do filiżanek, dodaj wiśniówkę i zamieszaj. Udekoruj bitą śmietaną oraz startą czekoladą.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam