Przepis na marynowane krewetki z grilla
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Krewetki mają bardzo smaczne mięso i dlatego też należą do najpopularniejszych i najchętniej jadanych owoców morza. Można je podawać jako przystawkę, dodatek do ryżu, makaronu i sałatek. My proponujemy przepis na marynowane krewetki z grilla.
Składniki:
- 1/2 kg średnich krewetek,
- 2 cukinie,
- 2 czerwone papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wytrawnego białego wina,
- starta skórka i sok z 1 cytryny,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- posiekana natka pietruszki,
- odrobina ostrego sosu paprykowego,
- sól.
Sposób przygotowania:
- W miseczce mieszamy oliwę z sokiem i skórką cytrynową, natką pietruszki, winem, sosem paprykowym oraz rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy solą. W przygotowanej marynacie zanurzamy krewetki na ok. 40-45 minut.
- Cukinię i paprykę mieszamy z resztą natki pietruszki, oliwą, sosem paprykowym i czosnkiem. Doprawiamy solą.
- Krewetki rozkładamy na folii aluminiowej.
- Na rozgrzanym grillu układamy przygotowane warzywa i pieczemy przez ok. 15 minut.
- Zamarynowane krewetki nadziewamy na szpikulce (po kilka sztuk) i również układamy na grillu. Opiekamy przez ok. 5-6 minut, często polewając marynatą.
- Grillowane warzywa i krewetki wykładamy na talerze. Podajemy z pieczywem.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam