Jak zrobić sos barbecue?
Poradopedia.pl | |
0 | Ocena:
(głosy: 0)
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Sos barbecue (BBQ) jest wspaniałym dodatkiem do potraw w grilla. Wymaga trochę pracy, ale zawsze można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Oto przepis na klasyczny i musztardowy sos BBQ.
Klasyczny sos barbecue
Składniki:
- 3 łyżki oliwy,
- 2 posiekane cebule,
- 2 łyżki sosu sojowego i Worcesterhire,
- szklanka octu winnego,
- szklanka brązowego cukru,
- kilka drobno pokrojonych pomidorów,
- sok z całej cytryny,
- łyżka musztardy,
- 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego,
- kilka ząbków rozgniecionego czosnku,
- szczypta startego imbiru,
- szczypta chili,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Cebulę podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. W miarę podgrzewania sosu, jego konsystencja powinna się o połowę zmniejszyć.
Musztardowy sos barbecue
Składniki:
- szklanka musztardy,
- 1/2 szklanki octu balsamicznego,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki masła,
- łyżka sosu Worcesterhire,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka Cayenne.
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dusimy przez ok. 30 minut na małym ogniu.
Zimny sos BBQ pasuje do każdego rodzaju grillowanego mięsa.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam