Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. czytaj »
Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika. Pycha! czytaj »
Gnocchi z bobem i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym to prawdziwa uczta dla miłośników kulinarnych eksperymentów. To połączenie włoskiej tradycji z nutą nowoczesności, które zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza. czytaj »
Pyszny, zdrowy i szybki lunch? Polecamy makaron ryżowy z pesto z bazylii. Swój obłędny smak zawdzięcza połączeniu świeżych ziół, dobrej jakości włoskiego sera i aromatycznych orzeszków pinii. Pycha! czytaj »
Okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie przyjaciół przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa. czytaj »
Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą one pełnowartościowe i smaczne danie. czytaj »
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego jeśli jeszcze nie skosztowaliście w tym roku tego warzywa, najwyższa pora, żeby to zrobić. Idealnym towarzystwem są dla nich jajka i sos holenderski. W takim zestawieniu smakują naprawdę wybornie! czytaj »
Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Niezwykle efektowny, lekki jak piórko wieniec bezowy uświetni każdą uroczystość. To wariacja na temat słynnej bezy Pavlovej. Pamiętajmy, że bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej, a krem i owoce wyłożyć tuż przed podaniem. czytaj »
Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko! czytaj »
Okres wiosenny oznacza zieleń nie tylko w naturze, ale także na naszych talerzach. Nowalijki, takie jak szczypiorek, koperek, pietruszka, rzodkiewka czy szparagi, są w tym okresie najsmaczniejsze. Zatem kiedy już nabędziemy te dary wiosny w warzywniaku albo wyhodujemy we własnym ogródku, powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Idealnym dodatkiem do nich są jaja. czytaj »
Tradycja zajadania się słodkościami na koniec karnawału to jeden z najprzyjemniejszych zwyczajów. W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Na ten jeden dzień w roku możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, bo jak wieść gminna niesie, wtedy nawet najbardziej kaloryczne przysmaki nie tuczą. czytaj »