Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

Fly_PR  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą one pełnowartościowe i smaczne danie.

Składniki (2 porcje)

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • około 12 plastrów boczku surowego
  • 150 g szpinaku baby
  • 4 plastry sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • olej Rapso
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • ulubione sałaty
  • cytryna
  • pieczywo

Wykonanie

  1. Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką. 
  2. Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody. 
  3. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
  4. Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
  5. Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera. 
  6. Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi. 
  7. Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
  8. Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.
TAGI:

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady