Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko Polsce – 90! Jak nie zgubić się w tym gąszczu smaków? czytaj »
Ser żółty to jeden z tych wyrobów, które w kuchni dają nam duże pole do popisów i eksperymentów kulinarnych. Wielość jego zastosowań i różne formy serwowania sprawiają, że możemy użyć go do przygotowywania szerokiego wachlarza dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ser żółty doskonale nadaje się również do marynowania w aromatycznej oliwie. Sprawdź nasz przepis i poznaj sposób na marynowanie sera. czytaj »
Jeśli nie macie już ochoty na tradycyjne kanapki czy jajecznicę skuście się na danie rodem ze słonecznej Italii. Mowa o firittacie, czyli włoskim odpowiedniku omletu. To danie w sam raz dla zabieganych: jest proste i szybkie, a do jego przygotowania wystarczą dowolne składniki i chęć do kulinarnych eksperymentów. czytaj »
Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i dlaczego nie powinno go zabraknąć w naszym zimowym jadłospisie.
czytaj »
Specjaliści biją na alarm: w diecie dzieci brakuje wapnia! Gdy podstawą diety niemowlaka przestaje być naturalny pokarm, wielu rodziców dopasowuje jego jadłospis do własnego stylu żywienia. A przecież makroelementy można uzupełniać mlekiem modyfikowanym, a następnie - jeśli dziecko nie jest uczulone - także krowim. Jednak mało kto wie, najlepszym źródłem wapnia jest ser żółty dobrej jakości. Radzimy, kiedy wprowadzać wyroby podpuszczkowe do diety malucha, aby miał mocne i zdrowe kości! czytaj »
Osoby na diecie wegetariańskiej muszą dostarczać organizmowi odpowiednią ilość energii, białka, witamin i składników mineralnych, które zastąpią mięso. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju i dobrego samopoczucia. Jak jednak uzupełnić ich niedobór? Alternatywnym źródłem jest nabiał, a przede wszystkim ser żółty. czytaj »
Jak odróżnić prawdziwy ser żółty od wyrobu seropodobnego i jak go przechowywać? Jak zetrzeć go na tarce i co zrobić z zeschniętym wyrobem? Z odpowiedzią na te i inne pytania zmaga się każdy, kto choć trochę gotuje. Ale nie mistrzowie kuchni i mistrzowie sztuki serowarskiej. Przedstawiamy praktyczne triki i porady, które pozwolą ci odpowiednio postępować z serem i w jeszcze łatwiejszy sposób przygotować potrawy z jego wykorzystaniem. Sprytne sposoby, które przydadzą się niejednemu maniakowi sera. czytaj »
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Pyszna i sycąca - idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy, szkole, a także do zabrania na piknik. Polecamy przepis do wypróbowania! czytaj »
Wiosna to dla wielbicieli sera żółtego wspaniała pora roku. Kiedy tylko robi się ciepło przenosimy się z kuchni na ogród lub taras, aby grillować na świeżym powietrzu. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów z serem żółtym, który z rusztu smakuje wyśmienicie, stając się znakomitym urozmaiceniem jadłospisu. Poznaj sposoby na udane grillowanie sera i sprawdź nasz przepis. czytaj »
Sery żółte rodem z Holandii i Szwajcarii to bodaj najpopularniejsze gatunki serów spośród wszystkich dostępnych na świecie. Za co je tak uwielbiamy? Zdradzamy tajemnicę ich fenomenu i podpowiadamy czym się różnią, abyś wiedział co jesz! czytaj »