Gorący pies – kto wymyślił taką nazwę dla potrawy nie mającej nic wspólnego z czworonogim przyjacielem? Dlaczego uwielbiamy to proste połączenie i co zrobić, aby hot-dog stał się zdrową przekąską, a nie najgorszą wersją fast-food’u? czytaj »
Chcąc wzmocnić odporność organizmu nie warto wzorować się na okresowo modnych dietach. Musimy po prostu dopasować jadłospis do aktualnej pory roku i jeść tradycyjne zimowe potrawy. czytaj »
Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i dlaczego nie powinno go zabraknąć w naszym zimowym jadłospisie.
czytaj »
Otyłość z jaką mamy obecnie do czynienia jest problemem nie tylko fizjologicznym, ale efektem splotu wielu czynników społecznych i psychologicznych. By stawić czoło epidemii otyłości trzeba zatem wielowymiarowego podejścia. A tymczasem powszechnie problem otyłości sprowadzany jest do technicznego pytania: Jak zrzucić wagę? czytaj »
Odchudzanie kojarzy się zazwyczaj z dietą pełną wyrzeczeń i ćwiczeniami fizycznymi. Wcale nie musi tak być - zacznij od banalnie prostych i bardzo skutecznych sposobów. czytaj »
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt czytaj »
Tradycyjne, klasyczne świąteczne potrawy z polskiej kuchni są nie tylko pyszne, ale także posiadają wysokie właściwości odżywcze. Co więcej spożywane w okresie świąt potrawy z powodzeniem mogą wspomagać procesy odchudzania! czytaj »
Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy! czytaj »
Mamy więcej diet, niż dni w roku, a mimo to otyłość jest powszechnym problemem. Każda z nas przynajmniej raz się odchudzała, są także osoby dla których bycie na diecie jest zajęciem stałym - zmieniają tylko rodzaj stosowanej diety odchudzającej. czytaj »
Obchodzony na całym świecie (16 października) Dzień Żywności przypomina o problemie marnowania jedzenia. W Polsce rocznie ląduje w koszu aż 9 mln ton produktów spożywczych. To nie tylko problem etyczny, ale również ekonomiczny. Oto 4 cenne wskazówki, które pomogą ci zaoszczędzić nawet kilkaset złotych. czytaj »