Gorący pies – kto wymyślił taką nazwę dla potrawy nie mającej nic wspólnego z czworonogim przyjacielem? Dlaczego uwielbiamy to proste połączenie i co zrobić, aby hot-dog stał się zdrową przekąską, a nie najgorszą wersją fast-food’u? czytaj »
Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Danie kusi bazyliowym aromatem, żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Będzie smakowało nie tylko miłośnikom bezglutenowych przysmaków, czy osobom na bezglutenowej diecie. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań. czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. czytaj »
Choroby kardiologiczne wciąż zajmują niechlubne, pierwsze miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków… czytaj »
Przestąpienie progu żłobka czy przedszkola to bez wątpienia ważny krok w życiu każdego dziecka. Nowe twarze, obca przestrzeń, grupa rówieśników – to wszystko sprawia, że na małej buzi może pojawiać się uśmiech, a zaraz po nim – płacz. Aby proces adaptacji przebiegał prawidłowo, warto wcześniej przygotować malucha na nowe wyzwania, także te żywieniowe. czytaj »
Tłuszcz jest na językach wszystkich. Lekarze obarczają go winą za powodowanie chorób sercowo-naczyniowych, odchudzający się twierdzą, że jest jedynie źródłem zbędnych kalorii, a jeszcze inni obwiniają go za fałdki w okolicach bioder i brzucha. W tym tłuszczowym szale mało kto jeszcze pamięta, że jest on także niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Poznaj „wroga” i przekonaj się, że w odpowiednich ilościach jest Twoim sprzymierzeńcem! czytaj »
Jesienią skóra potrzebuje regeneracji. Jak ją pielęgnować, na co zwrócić uwagę i jakie wybrać zabiegi, aby przywrócić jej dobrą kondycję? Wyjaśniamy wraz z dr Ewą Rybicką z kliniki Estetica Nova. czytaj »
Gryka szturmem zdobywa nasze serca i stoły. Warto dowiedzieć się o tych niezwykłych nasionkach czegoś więcej ponad to, że ze względu na niezaprzeczalne walory zdrowotne i smakowe powinni po nie sięgać mali i duzi. czytaj »
Z upływem lat w naszym organizmie wiele się zmienia. Dlatego też dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać przynajmniej podstawowe potrzeby. A statystyki są przerażające: seniorzy odżywiają się wręcz fatalnie. Fakt ten rodzi wiele schorzeń i dolegliwości, które można w łatwy sposób wyeliminować. I to właśnie na etapie diety. czytaj »