Rozwój nowoczesnych technologii zrewolucjonizował dotychczasowe postrzeganie świata i ludzkich możliwości. Badacze i entuzjaści nauki cały czas poszukują rozwiązań, pozwalających na coraz lepsze wykorzystanie techniki i wiedzy w służbie człowiekowi, a sporymi sukcesami na tym polu poszczycić się mogą także Polacy. czytaj »
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
czytaj »
Gdy zima dobiega końca i pierwsze promienie słoneczne ogrzewają wszystkich spragnionych ciepła, nie wolno nam zapominać o odpowiedniej ochronie naszej skóry. Wahania temperatury, różnice ciepła w pomieszczeniach, w których przebywamy oraz zmienna aura – to wszystko ma wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd skóry i włosów. czytaj »
Człowiek powinien wypijać dziennie dwa litry wody. Ponieważ z moczem, wydychanym powietrzem i zawartością jelit pozbywamy się jej przeciętnie ok. 2,5 litra, a 20% przyjmujemy wraz z pożywieniem, pozostałą ilość musimy dostarczyć sobie w postaci płynów. Korzystniejsza dla zdrowia od soków czy słodkich napojów jest zwyczajna, czysta woda. czytaj »
Doskonały przepis na lekkie, zdrowe i wartościowe danie z warzywami i tahini w roli głównej. Danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem. czytaj »
Jednym ze sposobów by zachować wymarzoną sylwetkę i uniknąć nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio skomponowana dieta, wzbogacona o wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem jest olej rzepakowy marki Rapso. czytaj »
Jesienno-zimowy czas, nawet ten ciepły i okraszony różnokolorowymi widokami, potrafi spędzić sen z powiek niejednemu rodzicowi. Warto w tym okresie wyjątkowo zadbać o odporność malucha. Podstawową kwestią jest tu zbilansowana dieta oraz odpowiednie nawodnienie. O szczegółach opowiada pediatra Joanna Iwankiewicz. czytaj »
Wraz z początkiem roku szkolnego powraca temat śniadań. Ten kluczowy posiłek dnia powinniśmy podać dziecku rano, przed wyjściem na lekcje. Jednak często mimo starań rodziców, dziecko nie tylko nie chce zjeść śniadania w domu, ale też zabrane do szkoły jedzenie ląduje w koszu. W takim wypadku mama lub tata, musi wymyślić jakiś sposób, by zachęcić pociechy do jedzenia. Rozwiązaniem może być przygotowanie kreatywnych kanapek. Świetnym pomysłem na drugie śniadanie będzie Dagwood sandwich – kanapka rodem z komiksu. Pamiętajmy: śniadania nie muszą być nudne! czytaj »
Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. – Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. czytaj »