Drzewo życia – tak w kulturach germańskich traktowany był, ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziki bez. Jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce uznawana jest za naturalne dobro i stosowana w domowej medycynie, jako źródło zdrowia. Jest to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości, ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców. czytaj »
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie. czytaj »
Przez francuzów zwane ziarenkami piękna. Jedni są ich fanami, innych złości pojawienie się każdego kolejnego. Pieprzyki, bo o nich mowa, potrafią zdobić nasze ciało i dodawać mu uroku, jednak czasami mogą być początkiem poważnych problemów zdrowotnych, którym możemy spokojnie zapobiec. czytaj »
Obecne trendy w aranżacji wnętrz stawiają na przestrzeń i wygodę. Popularne stały się otwarte kuchnie, dzięki którym w estetyczny sposób można połączyć salon z miejscem przygotowywania posiłków. Właściciele dużych mieszkań mogą wówczas zdecydować się na wyspę kuchenną. czytaj »
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni. czytaj »
Sklepowe półki uginają się od kolorowych soków z wielobarwnymi etykietami. Sięgamy po nie często bez zastanowienia, naiwnie wierząc, że jeśli na naszym stole przy obiedzie nie gości gazowany napój, odżywiamy się zdrowo. Czy na pewno? czytaj »
Kraków to nie tylko miasto smoka wawelskiego. Jest też światową stolicą zapiekanek! Zapiekana bagietka z żółtym serem to potrawa wymyślona w Polsce, od lat uwielbiania przez wszystkich. Zdradzamy jaka jest jej historia i podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekanką z sezonowymi produktami! czytaj »
W większości domów w Polsce woda z kranu nadaje się do picia i co więcej zazwyczaj jest smaczniejsza i zdrowsza niż ta, którą kupujemy w butelkach. Zobacz dlaczego powinieneś pić wodę z kranu zamiast kupować wodę butelkowaną. czytaj »
Gdy czujemy, że wyglądamy dobrze, jesteśmy uśmiechnięte, pewne siebie i pełne energii. Piękno tkwi w systematycznej i sumiennej pielęgnacji, nawet najlepszy markowy kosmetyk nie zastąpi zrównoważonej diety i dobrze przespanych nocy. Oto kilka prostych zasad, które każdemu pozwolą czuć się atrakcyjnie. czytaj »
Od 1 stycznia klienci dokonujący zakupu okapu kuchennego mogą w łatwy sposób porównać różne modele urządzeń dostępnych na rynku. Wszystko dzięki etykietom energetycznym, które w czytelny sposób mają informować o specyfice okapów i kategoryzować je na poszczególne klasy. Wraz z ekspertem firmy Ciarko wyjaśniamy, co ta zmiana oznacza w praktyce oraz podpowiadamy, na jakie parametry należy zwrócić największą uwagę.
czytaj »