W sklepach możemy znaleźć saszetkę gotowego lukru, który po podgrzaniu jest już gotowy. Jednak taki lukier to
zdecydowanie nie to samo, co wyrób własny - domowy. czytaj »
11 listopada to dla Wielkopolski dzień szczególny z powodu słodkiej tradycji – wypieku rogali marcińskich. Te pyszne wypieki mają głęboko zakorzenioną historię, sięgającą jeszcze czasów średniowiecza, kiedy to mieszkańcy Wielkopolski obchodzili imieniny świętego Marcina. czytaj »
Siekane kotleciki z kurczaka mają złocisty kolor, są chrupiące i pełne wartościowych dodatków, np. w postaci marchewki czy cukinii. Podane z zabarwionym kurkumą ryżem zachęcą do posiłku najmłodszych i będą pysznym posiłkiem dla całej rodziny. czytaj »
Meble kuchenne stanowią nieodłączny element każdej kuchni, odgrywając kluczową rolę zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki. Wybór odpowiednich mebli wymaga rozważnego podejścia, uwzględniającego zarówno indywidualne preferencje, jak i praktyczne potrzeby użytkowników. W poniższym artykule omówimy kluczowe kwestie, które warto wziąć pod uwagę podczas wyboru mebli kuchennych. czytaj »
Choć tak naprawdę comfort food dla każdego oznacza trochę co innego, można wskazać cechy wspólne takiego jedzenia. Są to dania, które nie tylko nam smakują, ale też sprawiają, że czujemy się wyjątkowo dobrze, poprawiają nastrój i wywołują przyjemne skojarzenia. Co zrobić, aby posiłki przygotowywane w tym duchu odnosiły pożądany skutek? czytaj »
Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko! czytaj »
Okres wiosenny oznacza zieleń nie tylko w naturze, ale także na naszych talerzach. Nowalijki, takie jak szczypiorek, koperek, pietruszka, rzodkiewka czy szparagi, są w tym okresie najsmaczniejsze. Zatem kiedy już nabędziemy te dary wiosny w warzywniaku albo wyhodujemy we własnym ogródku, powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Idealnym dodatkiem do nich są jaja. czytaj »
Tradycja zajadania się słodkościami na koniec karnawału to jeden z najprzyjemniejszych zwyczajów. W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Na ten jeden dzień w roku możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, bo jak wieść gminna niesie, wtedy nawet najbardziej kaloryczne przysmaki nie tuczą. czytaj »
To niestety wciąż bardzo częsta praktyka, że podczas zakupów klienci wkładają produkty spożywcze do koszyka, nie czytając etykiet. Tymczasem opakowanie to prawdziwa skarbnica informacji! Można się z niego dowiedzieć, w jaki sposób planować zdrowe posiłki, ale także zorientować się, co tak naprawdę kupujemy i dopilnować, aby nie był to przysłowiowy „kot w worku”. O tym, czego można dowiedzieć się z etykiety, opowiadamy na przykładzie informacji, które znajdziemy na opakowaniach jaj. czytaj »