Jak zrobić lukier
W sklepach możemy znaleźć saszetkę gotowego lukru, który po podgrzaniu jest już gotowy. Jednak taki lukier to zdecydowanie nie to samo, co wyrób własny - domowy.
Lukier używamy do polewania ciast, babek, pierników i różnych słodkich przysmaków. Najczęściej jednak służy do polewania pączków.
W sklepach możemy znaleźć saszetkę gotowego lukru, który po podgrzaniu jest już gotowy. Jednak taki lukier to zdecydowanie nie to samo, co wyrób własny - domowy.
By zrobić lukier w domu nie potrzeba zbyt wiele. Przede wszystkim potrzebny jest cukier, najlepiej cukier puder. Jego ilość zależy od tego ile lukru pragniemy uzyskać. Na szklankę cukru używamy od 2 do 3 łyżek wody lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Należy wymieszać cukier z wodą lub z sokiem z cytryny. Robimy to szybko i energicznie. Jeśli lukier wydaje nam się zbyt rzadki powinniśmy dodać cukier a gdy zbyt gęsty dodać wodę.
Przygotowanie lukru jest proste, szybkie i tanie, więc, po co kupować gotowy, który nie jest na pewno tak naturalny jak nasz.
Lukier biały można barwić sokiem z wiśni lub rozpuszczoną czekoladą. Możemy również otrzymać wszystkie kolory poprzez dodanie różnych barwników, które dostępne są w sklepie w każdy odcieniu.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam