Pomysły na smaczne śniadanie
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i zawsze powinniśmy znaleźć czas, aby je zjeść. Oto kilka pomysłów na pyszne śniadanko.
Kanapki z białym serem, pomidorem i bazylią
Składniki:
- 1/2 ciabatty;
- 4 plastry białego sera półtłustego;
- pomidor;
- 1/2 pęczka świeżej bazylii;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i czarny pieprz.
Wykonanie:
Połówki ciabatty (opieczone w tosterze lub zgrillowane) skrapiamy częścią oliwy i układamy na nich plasterki białego sera oprószonego solą. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy posiekaną bazylię; doprawiamy solą i pieprzem - układamy na plastrach sera. Na koniec polewamy kanapki pozostałą częścią oliwy z oliwek.
Jajecznica z suszonymi pomidorami i miętą
Składniki:
- 4 kromki chleba;
- 4 jajka;
- 2 suszone pomidory;
- 2 łyżki masła;
- masło do smarowania pieczywa;
- sól i pieprz;
- świeża mięta.
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miseczki. Chleb opiekamy w tosterze lub grillujemy w piekarniku, a po wystygnięciu smarujemy masłem. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu topimy masło, dodajemy jajka i sól do smaku. Smażymy na niewielkim ogniu, delikatnie podważając jajka drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka rozkładamy na kromkach pieczywa i posypujemy miętą według uznania.
Naleśniki
Składniki:
- 2 jajka;
- 150 g mąki;
- 250 ml mleka;
- ok. 1/2 szklanki wody (mineralnej lub zwykłej);
- odrobina soli;
- masło do smażenia.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny. Tuż przed smażeniem, dodajemy do ciasta wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto nie może być zbyt gęste. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości masła, a gotowe posypujemy cukrem pudrem, smarujemy dżemem, podajemy z jogurtem owocowym lub bitą śmietaną.
Kanapki z boczkiem, pomidorem i żółtym serem
Składniki:
- 2 kromki chleba razowego;
- plaster boczku;
- plaster żółtego sera;
- plaster pomidora;
- łyżka majonezu;
- cebula;
- rzeżucha;
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Chleb grillujemy i smarujemy majonezem. Na jednej kromce układamy plaster sera, zrumieniony na patelni kawałek boczku oraz plaster pomidora. Kanapkę posypujemy drobno pokrojoną cebulą, a także rzeżuchą, solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugą kromką i lekko dociskamy.
Kasza manna na mleku z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mleka;
- 3 łyżki kaszy manny;
- łyżka cukru;
- łyżeczka cukru z wanilią;
- 1/2 szklanki malin.
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kaszę mannę. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Podajemy z malinami.
Bułeczki w jajecznej panierce
Składniki:
- 2 kajzerki (może być inne pieczywo);
- 2 łyżki masła;
- jajko.
Wykonanie:
Bułki kroimy na kawałki. Na talerzyk wbijamy jajko i każdą kromkę obtaczamy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło i na średnim ogniu podsmażamy bułeczki na złocisty kolor.
Bananowa owsianka z miodem
Składniki:
- 200 mleka;
- 5 łyżeczek otrąb owsianych;
- łyżeczka miodu;
- banan;
- szczypta cynamonu.
Wykonanie:
Do mleka dodajemy otręby i gotujemy ok. 3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Dodajemy banana pokrojonego w plasterki (wedle uznania) i posypujemy cynamonem.
Pasta sardynkowa z pomidorami
Składniki:
- puszka sardynek w oleju ok. 125 g;
- pomidor;
- cebula;
- łyżka oliwy z oliwek;
- szczypiorek;
- łyżeczka soli.
Wykonanie:
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia razem z drobno pokrojoną cebulką; dodajemy też sardynki, oliwę i sól - miksujemy wszystko na gładką masę, po czym nakładamy na kanapki i posypujemy szczypiorkiem.
Grzanki z krewetkami
Składniki:
- kilka kromek jasnego pieczywa;
- 1/2 szklanki krewetek;
- 1/3 szklanki startego żółtego sera;
- łyżka octu balsamicznego;
- łyżka oliwy z oliwek;
- łyżeczka pieprzu ziołowego.
Wykonanie:
Ocet mieszamy z oliwą i przyprawami, dodajemy krewetki - ponownie mieszamy i na chwilę odstawiamy. Pieczywo spryskujemy oliwą i kładziemy krewetki, a na to starty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 10 minut (kromki mają się przyrumienić).
Jajecznica na boczku z pastą z awokado
Składniki na jajecznicę:
- 2 kromki pieczywa tostowego;
- 2 jajka;
- plaster boczku;
- sałata z pomidorkami i sosem vinegret;
- masło do jajecznicy i tostów.
Wykonanie:
Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy boczek, a obok niego smażymy jajka. Na talerzu rozkładamy liście sałaty z pomidorkami i sosem vinegret - na wierzch układamy plaster boczku i jajecznicę. Pieczywo opiekamy w tosterze i smarujemy masłem.
Składniki na pastę z awokado:
- 1/2 awokado;
- 1/2 szalotki;
- 1/2 ząbka czosnku;
- czerwona papryczka chili;
- sok z 1/4 limonki;
- oliwa z oliwek;
- łyżeczka kolendry;
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Awokado obieramy, kroimy na połowę, wyjmujemy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki. Całość rozgniatamy widelcem, dodajemy roztarty nożem, posolony czosnek oraz drobno pokrojoną szalotkę. Doprawiamy posiekaną kolendrą, solą i czarnym pieprzem. Mieszamy z oliwą wedle uznania.
Pastę smarujemy na tostach z masłem, tuż przed podaniem. Na koniec możemy udekorować plasterkami ostrej papryczki.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam