Menu na imprezę Halloween - jakie dania na Halloween?
Już niedługo Halloween, warto więc pomyśleć nad specjalnym menu. Przedstawiamy kilka propozycji dań, które choć straszne w wyglądzie, są wyśmienite w smaku.
Zupa dyniowa z pająkiem
Składniki:
- 4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 4 szklanki wody
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka imbiru (mielonego lub tartego)
- 1 łyżeczka curry
- śmietana
- sól
- ciemny chleb
Przygotowanie:
W garnku topimy masło, wrzucamy do niego drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy wodę, dynię oraz przyprawy. Zagotowujemy, po czym dusimy na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie. Nalewamy zupę na talerze i dekorujemy śmietaną, robiąc coś na kształt pajęczyny. Na koniec z kromki chleba, wycinamy pająka.
Krwawe palce
Składniki:
- 25 dag margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki migdałów obranych ze skórki (połówki)
- po 1 łyżeczce olejków: waniliowego i migdałowego
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem (koniecznie czerwony)
Przygotowanie:
Masło miksujemy razem z cukrem, jajkiem i olejkami. Następnie całość mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą, i schładzamy przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, formując palce i na końcu każdego z nich umieszczamy migdał (na podobieństwo prawdziwego paznokcia). Na środku paluszków i poniżej migdałów robimy nacięcia, takie jak na prawdziwych palcach. Układamy paluchy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 25 minut (na złoto-brązowy kolor). Po upieczeniu, pozostawiamy je w piekarniku jeszcze przez 3 minuty, po czym wyciągamy i ozdabiamy dżemem, robiąc obwódki u nasady paznokci. Możemy też, po kolei unosić każdy migdał, smarować pod spodem dżemem i ponownie go dociskać. Na koniec zdejmujemy palce z blachy i odstawiamy do wystygnięcia. Aby wzmocnić efekt, możemy rozmazać trochę dżemu na tacy, na której mamy zamiar podać palce.
Jadalne muchomory
Składniki:
- jajka (ilość - wedle uznania)
- pomidory (tyle, ile jajek)
- pasta twarogowa lub majonez
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, a następnie odcinamy oba czubki (jajko będzie trzonem grzyba i powinno samo stać). Pomidory kroimy na połówki, górna część posłuży za kapelusz; robimy w nich małe dziurki (najlepiej czubkiem noża) i zapełniamy je pastą twarogową albo majonezem, na podobieństwo prawdziwych muchomorów.
Tosty z duchami
Składniki:
- biały chleb
- masło lub margaryna
- cukier
- cynamon
oraz folia aluminiowa
Przygotowanie:
Kromki chleba smarujemy masłem lub margaryną. Z folii aluminiowej wycinamy potrzebną ilość duchów i każdego z nich przyklejamy do pieczywa. Następnie posypujemy tosty cynamonem i cukrem; układamy je na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 3 minuty - w tym czasie masło powinno się roztopić i spienić. Z gotowych tostów usuwamy folię, odsłaniając przerażające duchy.
Bezowe kości
Składniki:
- białka z 3 jajek
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/8 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z proszkiem do pieczenia i solą, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz wanilię. Przygotowujemy rękaw lub worek foliowy; wyciskamy ubitą pianę i formujemy z niej bezy w kształcie kości. Pieczemy przez 45 minut, po czym studzimy przez godzinę. Kości przechowujemy w szczelnym pojemniku, aby nie zwilgotniały.
Prażone pestki dyni
Składniki:
- surowe pestki dyni
- olej
- sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Pestki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem. Wsypujemy pestki i mieszamy je, aby pokryły sie olejem, po czym rozkładamy pojedynczo. Posypujemy solą (wedle uznania) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż zbrązowieją i staną się chrupiące. Podczas pieczenia, odwracamy pestki aby dobrze się uprażyły po obu stronach. Gotowe, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika.
Wskazówka: Aby pestki były super słone, powinniśmy je najpierw pogotować w mocno osolonej wodzie, a dopiero potem prażyć (oczywiście zgodnie z powyższą instrukcją). Zamiast zwykłej soli, możemy użyć soli czosnkowej lub chilli w proszku - będzie ostro!
"Lodowa łapa" - poncz dla dzieci
Składniki:
- soki: z czarnej porzeczki, wiśniowy, jabłkowy
- słodkie żelki (misie)
- owoce (wedle uznania)
oraz dwie foliowe rękawiczki
Przygotowanie:
Do foliowych rękawiczek wrzucamy żelki. Do jednej z nich wlewamy sok jabłkowy, a do drugiej - wiśniowy. Rękawiczki wiążemy i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Do dużej przezroczystej miski wlewamy sok porzeczkowy i dodajemy pokrojone owoce. Kiedy sok w rękawiczkach zamarznie, wyjmujemy je z lodówki i oczyszczone z folii "łapy" wrzucamy do przygotowanego czarnego ponczu. Pływające w nim "łapy" będą się powoli rozpuszczać i uwalniać zamrożone żelki.
Krwista wódka - tylko dla dorosłych
Składniki:
- butelka wódki 0,7 l
- 2 czerwone pomarańcze
Przygotowanie:
Pomarańcze myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na ćwiartki. Wkładamy je do słoika, zalewamy wódką i zakręcamy wieko. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni. W międzyczasie przygotowujemy pojemnik na krwisty napój: namaczamy butelkę w wodzie i usuwamy nalepkę; suszymy butelkę, po czym naklejamy własnoręcznie zrobioną mroczną etykietę (np.: z trupią czaszką). Po trzech dniach przecedzamy wódkę, oddzielając ją od owoców i przelewamy do przygotowanej wcześniej butelki. Przechowujemy w lodówce.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam